Astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut o conferință de presă unde a anunțat noi modificări în structura anului școlar. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care sunt ele.
În primul rând, ministrul Educației a anunțat faptul că a semnat un ordin de ministru comun prin care se clarifică momentul în care școlile trec în online. Copiii nu vor mai face ore față în față abia în momentul în care localitatea va intra în carantină. Și nu după ce rata de infectare trece de 6 la mia de locuitori.
„Am semnat, și transmis spre semnare Ministerului Sănătății, ordinul de ministru comun educație – sănătate prin care se va înlocui sintagma „depășirea pragului de 6 la mie rată de infectare” cu sintagma „intrare în carantină”. Acest lucru se află în analiza Comitetului Național pentru Situații de Urgență, unde sunt convins că se va găsi înțelegere. Pentru importanța școlii, pentru a avea pierderi educaționale cât mai mici cu putință și alte pierderi categorii de pierderi care sunt foarte importante pentru fiecare dintre elevii care sunt obligați să învețe online de multe luni de zile. Care suferă nu numai pierderi școlare. Suferă și de pierderi la nivel de tulburări comportamentale generate de lipsa de socializare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Vacanță patru săptămâni
„Am propus o serie de modificări în structura anului școlar, modificări care au următoarele avantaje. Propunând o vacanță de primăvară care să înceapă în data de 2 aprilie până în data de 4 mai, aceasta va cuprinde perioada sărbătorilor pascale. Fie că vorbim de sărbătorile pascale catolice, în data de 4 aprilie, fie că vorbim de cele ortodoxe, în data de 1 mai. Deci vacanță de primăvară prelungită cu trei săptămâni începând cu data de 2 aprilie până pe data de 4 mai. În acest fel perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilității prin acordarea acestei vacanțe în tot sistemul de învățământ preuniversitar.
Al doilea avantaj este acela că examenul național de bacalaureat se păstrează la datele planificate. Se păstrează cu prezență fizică și se va derula între 28 iunie și 1 iulie. Singura diferență va fi aceea că vom echivala, ca și anul trecut, competențele. Cu excepția celor din promoțiile anterioare, care vor susține competențele digitale.
Un alt avantaj în afară de derularea până pe 31 martie a simulărilor, în afară de păstrarea datelor pentru bacalaureat, se regăsește în păstrarea datelor pentru evaluările la clasa a IV-a și a VI-a, evaluările la clasa a II-a. Ele urmând a fi programate în cursul lunii mai”, a declarat ministrul Educației.
Dezavantajul
„Dezavantajul este într-adevăr că suntem nevoiți să decalăm examenul de evaluare națională. El se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie. Urmând ca admiterea în liceu să se facă după data de 8 iulie. De asemenea, se păstrează toate datele inițiate pentru titularizare și definitivat. Am fost nevoiți să construim acest calendar, care să genereze perturbări minime în structura anului școlar. Reușim să păstrăm examenul de bacalaureat la datele stabilite. Vom putea avea și șansa unei admiteri în învățământul superior organizată, ca întotdeauna, în vara acestui an”, a declarat Sorin Cîmpeanu.