Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre cicada periodică, cea mai zgomotoasă insectă din lume.
Luna mai a acestui an va deveni foarte zgomotoasă pentru americani. Cicadele periodice vor ieși la suprafață după o perioadă de 17 ani petrecuți în subteran.
Acest fenomen este numit Brood X (Puietul X) și va începe atunci când venirea primăverii va ridica temperaturile din sol. Se crede că la lumina soarelui vor ieși miliarde de nimfe de cicadă. Acestea au supraviețuit în pământ până acum cu ajutorul sevei produse de rădăcinile copacilor. Odată ajunse la aer, cicadele vor năpârli și vor începe să-și caute partenerii.
Deși data exactă când insectele vor ieși din pământ nu poate fi prezisă cu exactitate, Jessica Ware, curator asociat și specialistă în zoologia nevertebratelor în cadrul Muzeului American de Istorie Naturală din New York, este de părere că acest fenomen va avea loc în jurul zilei de 13 mai.
După cum am menționat anterior, luna mai va fi una zgomotoasă. Masculii de cicadă scot sunete deosebit de puternice, asemănătoare unor ciripituri. Aceste sunete sunt emise prin vibrațiile unei membrane care se află pe abdomenul lor.
”Este asemenea unui dans, masculii demonstrează că se pot face auziţi pe cât de tare şi de îndelung posibil, ceea ce înseamnă că probabil sunt o pereche bună. Femelele ascultă. Sunetul e suficient de puternic? E suficient de prelung? Este un fel de dans acustic complex”, a spus Jessica Ware.
Deși denumirea de Brood X ar putea să pară îngrijorătoare, acest fenomen este de fapt inofensiv pentru oameni. Ba chiar din contră, cicadele sunt o sursă de hrană pentru păsări, animale și pentru alte insecte. Singurul lucru care poate fi deranjant este zgomotul.
Cicadele periodice ies în evidență prin ochii lor roșii și prin corpul de culoare neagră. Aripile lor sunt translucide, adică lumina poate să treacă prin ele, și au o nuanță portocalie. Partea inferioară a abdomenului poate să fie neagră, portocalie, sau dungată cu negru și portocaliu. Acest lucru depinde de specie. În America de Nord există șapte specii diferite de cicade periodice. Un exemplar adult are o lungime de 2,4 – 3,3 centimetri, în funcție de specie. Femelele sunt, de obicei, mai mari decât masculii.
Ce este foarte interesant la cicadele periodice este faptul că sunt extrem de sincronizate între ele. După ce se dezvoltă pe o perioadă îndelungată sub pământ, toate specimenele din aceeași specie ies la suprafață în același perioadă. Acest lucru nu este valabil și pentru cicadele obișnuite. Imaginați-vă cum arată un miliard de insecte care ies deodată de sub pământ. Pare un scenariu ieșit din filmele horror!
În primăvara dinaintea ieșirii la suprafață, nimfele pregătesc evenimentul săpând tuneluri către suprafață. Uneori, acestea au fost observate construind mici turnuri la suprafața pământului. Motivul nu este încă cunoscut de către oamenii de știință.
Temperatura care declanșează ieșirea la suprafață este de 18 grade Celsius. Odată ieșite, cicadele se adăpostesc pe vegetația din apropiere pentru a se transforma în adulți. Corpul lor devine complet alb după transformare, acesta închizându-se la culoare după o oră.
Deși au trăit 17 ani sub pământ, adulții de cicadă trăiesc doar câteva săptămâni la suprafață. Din această cauză singurul lor scop este să se reproducă. Masculii scot acele sunete foarte enervante pentru noi în speranța că femelele îi vor auzi și vor fi complet impresionate. Femelele răspund la aceste sunete bătând din aripi. Acesta este semnalul pentru masculi că sunt gata să se împerecheze.
Un cor de masculi poate fi asurzitor de zgomotos, acesta putând să atingă valori de 100 de decibeli. Ca să vă faceți o idee despre cât de gălăgioși sunt masculii, zgomotul scos de un elicopter aflat la 30 de metri distanță are o valoare de 106 decibeli. Acest lucru face ca cicada periodică să fie cea mai zgomotoasă insectă din lume.
După ce s-au împerecheat, femelele depun aproximativ 600 de ouă în diferite găuri din scoarța copacilor. După 6 – 10 săptămâni ouăle eclozează iar nimfele se grăbesc să se întoarcă în pământ pentru a ieși din nou la suprafață peste 17 ani.
Cicadele au un impact destul de major asupra plantelor și a altor animale. Experții au observat că creșterea copacilor este afectată în anul dinaintea ieșirii la suprafață. În schimb, cârtițele au o perioadă foarte bună, cicadele oferindu-le o sursă imensă de hrană. Populația acestora scade însă în următorii ani din cauza lipsei cicadelor din dietă. Și curcanii sălbatici profită de apariția cicadelor periodice. De asemenea, după moarte trupurile cicadelor rămân pe pământ unde se descompun și oferă o sursă de hrană pentru plante.
Sursă foto: nytimes.com, wikipedia.org