Când veți servi cartofi prăjiți veți mânca din patrimoniul umanității
Când veți servi cartofi prăjiți veți mânca din patrimoniul umanității. O regiune din Belgia a înscris deliciosul fel de mâncare în patrimoniul cultural UNESCO. Aflați care este istoria cartofilor prăjiți și de ce există controverse în legătură cu cine i-a inventat.
Cartofii prăjiți sunt nelipsiți în meniurile restaurantelor fast-food. Pe lângă faptul că sunt extrem de gustoși, aceștia sunt și foarte ușor de preparat. În Statele Unite deliciosul fel de mâncare este denumit “french fries” (cartofi prăjiți francezi). Puțini știu însă că aceștia își au de fapt originile în Belgia. Cel puțin așa pretind belgienii.
Locuitorii din Belgia sunt extrem de mândri de cartofii lor prăjiți. În Belgia există tarabe care servesc doar acest fel de mâncare, alături de diferite sosuri. Foarte mulți consideră cartofii prăjiți ca făcând parte dintr-un patrimoniu cultural care merită protejat.
Din această cauză autoritățile din regiunea flamandă, o regiune din Belgia unde se vorbește flamanda, au înaintat către UNESCO o scrisoare prin care solicită înscrierea deliciosului preparat culinar în patrimoniul umanității. Pe scurt, aceștia consideră că mult-iubiții cartofi prăjiți sunt un fel de mâncare care a avut un impact asupra întregii planete, lucru care este cât se poate de adevărat. Este imposibil să nu găsești un restaurant în ziua de astăzi care să nu servească acest fel de mâncare. Totuși, unde au fost inventați de fapt cartofii prăjiți?
Cartofii prăjiți au fost un înlocuitor pentru pește
Nici în ziua de astăzi nu se știe exact cine i-a inventat. De secole există dispute aprinse între belgieni și francezi despre cine este marele inventator. Istoricul belgian, Jo Gerard, este de părere că crocanții cartofi prăjiți au apărut încă din anii 1680. În acele vremuri localnicii săraci din Belgia obișnuiau să prăjească pești și să-i mănânce. Într-o iarnă, însă, apele au înghețat iar familiile nu au mai putut să pescuiască. Pentru a nu muri de foame aceștia au început să prăjească cartofi în ulei. Spre surprinderea tuturor cartofii prăjiți erau delicioși. Din această cauză aceștia au devenit un bun înlocuitor al peștilor prăjiți.
Există însă și dovezi istorice care ne spun că de fapt francezii au fost inventatorii cartofilor prăjiți. Una dintre aceste dovezi se află într-un manuscris al președintelui american Thomas Jefferson. Manuscrisul a fost scris între anii 1801 – 1809 și vorbește despre o rețetă de cartofi prăjiți provenită de la bucătarul francez al președintelui, Honore Julien. De asemenea, începând cu anii 1813 tot mai multe cărți de bucate din Statele Unite descriau acest fel de mâncare ca fiind “cartofi francezi”.
Originea cartofilor prăjiți s-ar putea să rămână un mister pentru totdeauna. Tot ce știm însă este că sunt delicioși și că merită cu siguranță un loc în patrimoniul cultural UNESCO.