Cel mai bun prieten al omului poluează mai tare ca un SUV. Se cer măsuri
Deși pare bizar, cel mai bun prieten al omului poluează mai tare ca un SUV. Cel puțin asta spun unele studii. Dacă vă întrebați cum anume poluează și ce putem să facem pentru a opri acest lucru oamenii de știință vin cu soluția. Aflați care este în cele ce urmează.
Brenda și Robert Vale au publicat în anul 2009 cartea “A venit timpul să mâncăm câinii?”. După cum vă puteți imagina aceasta a stârnit controverse în rândul iubitorilor de animale de companie. Ideea cărții nu era însă una atât de radicală pe cât o făcea să pară titlul. Cei doi scriitori au vrut doar să aducă în atenția publicului faptul că cel mai bun prieten al omului poluează de două ori mai tare ca un SUV condus pe o distanță de 10.000 de kilometri.
Această ipoteză a fost foarte contestată la început. Acum, după zece ani și după o mulțime de studii, cercetătorii încă nu au ajuns la un acord asupra nivelului de poluare cauzat de câini și de pisici. Principala modalitate prin care cei mai buni prieteni ai noștri poluează este prin alimentație.
În anul 2017 Gregory Orkin, profesor la Universitatea California din Los Angeles, a estimat într-un studiu că cele 160 de milioane de animale de companie din Statele Unite sunt responsabile pentru 25 – 30% din impactul produs de consumul de carne din acea țară. Mai exact, industria alimentară dedicată micuților blănoși produce 64 de milioane de tone de CO2. Ca să înțelegeți cât de gravă este situația, imaginați-vă că pentru a produce o cantitate atât de mare de dioxid de carbon ar trebui să conduci 13 milioane de mașini încontinuu timp de un an.
Acest subiect a provocat dezbateri încinse între cercetători
Kelly Swanson, un profesor de nutriție a animalelor la universitatea din Illinois, contestă însă aceste date, considerându-le ca fiind bazate pe “numeroase ipoteze inexacte”. Conform acesteia, o parte mare din hrana pentru animale provine din industria de alimente destinate oamenilor.
Sébastien Lefebvre, un cercetător de la școala veterinară VetAgro-Sup din Lyon, este de părere că “impactul CO2 al alimentației convenționale industriale pentru animalele de companie este neglijabil”. Ba chiar mai mult, francezul crede că acest aspect va deveni o problemă reală doar atunci când omul va deveni complet vegetarian sau va înceta să irosească mâncarea. El consideră că în prezent oamenii folosesc bucățile de carne de o calitate mai slabă pentru alimentația animalelor de companie.
Gregory Okin nu este însă de aceeași părere. Argumentul său este că standardele de mâncare diferă de la o țară la alta. De asemenea, conform lui Pr Pim Martens, un cercetător de la universitatea din Maastricht, în Olanda există o industrie de carne specială pentru consumul animalelor. Există însă un singur lucru asupra căruia fiecare cercetător este de acord. Câinii mari au o amprentă de carbon mai mare decât pisicile.
Este dieta vegetariană o soluție?
Totuși, care ar putea fi rezolvarea acestei probleme? Cum putem face ca cel mai bun prieten al omului să nu polueze mai tare ca un SUV? Există mai multe rezolvări pentru această problemă. Una dintre ele ar fi adoptarea unor animale de companie mai puțin poluante precum hamsterii sau păsările. Cu toții știm însă că nu este același lucru cu a avea un câine sau o pisică.
O altă soluție ar fi modificarea dietei animalelor, și anume modificarea surselor de proteine. Unii experți consideră că o dietă care incorporează insecte în loc de carne ar putea înlocui cu succes alimentația curentă. Există însă dubii și când vine vorba de acest lucru.
Transformarea dietei câinelui în una complet vegetariană nu este complet imposibilă, potrivit lui Sébastien Lefebvre. Acest lucru nu este însă valabil și pentru pisici. Felinele sunt animale cu adevărat carnivore. În cazul în care decizi să nu o mai hrănești cu carne, aceasta își va satisface nevoile începând să vâneze prin împrejurimi.