Postul Paștelui a început de o săptămână, iar oamenii caută o detoxifiere corporală și spirituală. Acest mod de a mânca fără carne ar putea fi benefic și pentru micuți. Astăzi vă oferim câteva sfaturi pentru a-i învăța pe copii să mănânce vegetarian.
Pediatrul Pepe Serrano și nutriționistul María Blanquer rezolvă toate îndoielile noastre și ne explică cum putem convinge copiii să aibă o dietă fără produse de origine animală. Cei doi experți au scris, împreună cu dieteticienii și nutriționiști Julio Basulto şi Maria Manera, lucrarea ”Hrănirea vegetariană în copilărie”.
Medicii au mers pe ideea că mulți adulți sunt vegetarieni, dar au îndoieli când vine vorba să le dea și copiilor mâncare fără carne. Cartea răspunde la cinci întrebări importante.
Cu ce feluri de mâncare să începi?
Singura diferență în prepararea meniurilor sau a felurilor de mâncare vegetariene constă în înlocuirea alimentelor de origine animală cu altele care pot fi echivalate la nivel nutrițional și gastronomic. Spre exemplu, alimentele proteice de origine vegetală. Ținând cont de faptul că majoritatea preparatelor omnivore au o replică în bucătăria vegetariană, chiar și în cea vegană, puteți planifica meniurile după gustul întregii familii.
Medicii spun că nu există alimente esențiale (cu excepția laptelui matern în primele șase luni de viață). În cazul unei diete omnivore trebuie să fie ceva sănătos bazat pe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, tuberculi, nuci și ulei de măsline virgin și multă apă. Pentru a înlocui proteinele de origine animală se poate folosi linte, fasole, năut, tofu. De exemplu, poți prepara o lasagna bolognese pe bază de linte, praz și sfeclă sau niște caneloni cu ceapă roșie, ciuperci și proteine din soia texturate, o omletă de cartofi și ceapă cu făină de năut.
Când copiii nu vor să mănânce legume…
Copiii mănâncă ceea ce văd că mănâncă oamenii importanți din viața lor. În majoritatea cazurilor aceștia sunt mama și tata. În ceea ce privește mesele, respectați senzația lor de sațietate sau lipsa poftei de mâncare. Nu îi forțați să mănânce ceva. Este important să ia în considerare gusturile lor. Cei care mănâncă deja regulat fructe și legume, dar nu vor să mănânce un anumit aliment nu este necesar să-i forțăm. De ce? Prin asta am încerca să le modificăm gustul și le vom face scârbă de acel aliment.
Nu este necesar să ne prefacem că îi educăm în nutriție, ci să le arătăm prin exemplul zilnic cel mai sănătos mod de a mânca.
Excepții da sau excepții nu?
Dieta vegetariană (vegană, ovo-lacto-vegetariană, ovo-vegetariană sau lacto-vegetariană) este o opțiune și nu o impunere. Niciun contract nu este semnat, nu există lege și fiecare familie este liberă să aleagă tipul de mâncare pusă pe masă. Nimeni nu vă obligă să faceți mâncare à la carte în fiecare zi, dar este important să luați în considerare deciziile de acest tip.
Nimeni nu poate prezice modul în care copiii vor dori să se hrănească mâine. Dacă în mediul familial se urmează o dietă sănătoasă, copiii vor învăța obiceiuri dietetice bune care vor dura în viitor
Explicați de ce mâncați vegetarian: da sau nu?
Dacă minorii trăiesc într-o familie vegetariană nu este necesar să oferiți nicio explicație despre felul în care se mănâncă acasă. Aceștia îl vor lua ca pe ceva normal și cu ceea ce au trăit dintotdeauna. Când copilul cere aceste explicații deoarece a observat diferențe între dieta lor și cea a colegilor de școală trebuie să le explicați. Cum le spuneți? Subliniați motivele care au determinat familia să adopte acest stil de hrănire .
Pe de altă parte, dacă vorbim despre micuții care urmează o dietă omnivoră și intră în contact cu mâncarea vegană pentru prima dată, acesta este un moment bun pentru ca, în funcție de vârsta lor, să se dea o explicație, astfel încât să observe diferența dintre ambele modele de mâncare.
Ce se întâmplă dacă la școală sunt selectați ca ciudați?
Vegetarianismul este din ce în ce mai normalizat și, prin urmare, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă cineva vă judecă pentru că ați devenit toți vegetarieni sau țineți post puteți explica că ține de bunăstarea animalelor și a voastră.