Rețeta somnului sănătos. Specialiștii ne dau sfaturi utile
In urma cu câteva zile a fost Ziua Mondială a Somnului, sub sloganul ”Somn odihnitor, viitor sănătos”/”Regular sleep, healthy future”. ŞTIRI PENTRU COPII a participat la un eveniment organizat de Societatea Română de Pneumologie din România. Specialiștii ne-au dat sfaturi utile. Ce am aflat despre somn? Care este rețeta somnului sănătos? Vă povestim în continuare.
Evenimentul și-a propus să aducă în atenția oamenilor tulburările de somn și importanța unui somn de calitate pentru un viitor sănătos. Somnul reprezintă un element important pentru sănătatea tuturor. Este un determinant comportamental foarte important. Științific este dovedit că durata scurtă a somnului poate cauza multe boli grave, precum cele cardiovasculare și cerebrale.
”Calitatea somnului este determinată de ritmul de viață. Înainte de pandemie părinții se simțeau provocați când venea vorba să trimită copilul la culcare. Expunerea la ecrane afectează calitatea somnului tuturor”, a declarat Florentina Ligia Furtunescu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
S-a demonstrat că micuții cu mame insomniace vor avea și ei insomnie. Medicii recomandă ca toți copiii să doarmă la ore fixe și singuri în pat.
”Trebuie să dormim suficient pentru a fi sănătoși. Trebuie să avem durată și regularitate. La lumina naturală se setează ceasul biologic. Emoția pozitivă, oprirea aparatelor înainte de culcare și exercițiile fizice și alimentația sănătoasă duc la un somn sănătos”, a spus Florin Mihălțan, președintele Secțiunii de Somnologie.
Tulburarea de somn
Am aflat că orice tulburare de somn se poate preveni, iar la nivel global doar o treime dintre oameni înțeleg că au nevoie de ajutor medical. Lipsa somnului afectează performanța academică. ”Dacă vrem note mari la școală trebuie să și dormim. Ora de începere a școlii este importantă pentru ca adolescenții să se activeze și să fie odihniți”, spune doctorul Furtunescu.
Mihaela Oroș este președintele Asociației Pentru Tulburări de Somn la Adolescenți și Copii. Aceasta sfătuiește tinerii și copiii să doarmă calitativ pentru a avea energie. ”Se pare că obezitatea este strâns legată de lipsa somnului. Nu doar ecranele sunt vinovate pentru problemele de somn ale copiilor. Statul pe scaun, sedentarismul în general afectează dormitul. Copiii au nevoie de 180 de minute pe zi de activitate fizică. Copiii dorm în mod normal mai mult decât adulții și consumă și mai multă energie. Ei se dezvoltă și au nevoie de la început de alimentație sănătoasă”, a declarat aceasta.
Somnul odihnitor și sănătos poate asigura o planetă mai sănătoasă și mai bună. Noi ne petrecem o treime din viață dormind, deci trebuie să ne bucurăm de el.
Somnul sănătos este strâns legat de alimentație, sănătate și stare de spirit.