Învățarea prin imitare. Orice copilaș este oglinda părintelui
Copiii micuți învață totul de la părinți mai ales în primul an de viață. Ați auzit cu siguranță că orice copilaș este oglinda părintelui său. Astăzi vă povestim că avem anumite celule în corp numite neuroni oglindă care sunt responsabile de învățarea prin imitare.
Psihologii și neurologii susțin că toți copiii mici învață prin două mecanisme: prin observare și prin încercare și eroare. Neuronii oglindă sunt un tip de celule nervoase responsabile cu imitatul unor comportamente pe care le fac alți oameni în fața noastră, precum căscatul sau tusea.
Psihologul Sara Tarrés a explicat pentru publicația Elpais că aceste zone ale creierului se activează în primele luni de viață. Pentru bebeluș este suficient să vadă un adult făcând un gest pentru a-l copia instant. Spre exemplu, un micuț imită unele expresii faciale sau gesturi ale mamei sale cum ar fi limba scoasă (gest văzut ca fiind drăguț).
Imitarea este printre cele mai importante mecanisme de învățare pe care oamenii le folosesc. „Funcția neuronilor oglindă nu se oprește aici. Acești neuroni ne permit să înțelegem intențiile și emoțiile celorlalți. Din acest motiv sunt numiți neuronii empatiei”, spune Sara. Neuronii empatiei au fost descoperiți în 1996 de un grup de cercetători italieni de la Universitatea din Parma, condus de Giacomo Rizzolatti. La început, descoperirile au fost legate exclusiv de activitățile motorii. Multe alte investigații ulterioare au reușit să determine implicarea acestor neuroni în alte funcții cum ar fi învățarea socială (imitare) și empatia.
Empatia și oamenii fericiți din jurul nostru
În opinia Sarei neuronii oglindă permit dezvoltarea abilității de a-i înțelege pe ceilalți. Prin imitare oamenii pot învăța mai ușor de la alții fără să fie nevoiți să facă prea mult efort: „Aceștia nu mai trebuie să experimenteze nimic şi nu mai caută exemple peste tot”.
Un alt expert în psihologia copilului, Ángela Pulido Flores explică faptul că neuronii oglindă se pot opri și porni. „Acești neuroni sunt inhibați sau excitați (aprinși sau opriți) în prezența emoțiilor. Funcția lor este foarte ciudată. Atunci când oamenii simt emoțiile celorlalți, le simt prin acești neuroni speciali. Asta explică de ce majoritatea se simt mai atrași de persoane fericite și amuzante. Se pare că energia pozitivă este contagioasă și place tuturor”.
Ángela Pulido este de părere că oamenii stresați afectează pe toată lumea din jur. De aceea trebuie să vă apropiați de persoane pozitive.
Psihologii sunt de părere că toți copiii învață prin două mecanisme: observare și eroare. Primul mecanism (observarea) este mai puternic și nu necesită încercare și eroare (experimentare).
Cum putem folosi asta în educație?
Profesorii și părinții ar trebui să facă demonstrații în fața elevilor, iar aceștia să învețe prin observare. „Nu trebuie să le spunem copiilor să nu fie nervoși dacă noi suntem agitați și se simte asta în tonul vocii”.
Copiii imită oamenii cei mai importanți din viața lor, acele persoane care le oferă siguranță. „Noi, oamenii, căutăm modele printre cei apropiați din jurul nostru. Empatia și ascultarea activă sunt două abilități sociale esențiale pentru a trăi într-o societate respectuoasă și tolerantă. Oamenii au nevoie de solidaritate, cooperare, sprijin și companie. Știu că suntem expuși zilnic la individualism și competitivitate pentru că așa este viața”, mai spune Sara.