Copiii au mai multă încredere în ceea ce văd sau în ceea ce aud
Se spune că toți copiii învață prin imitare și că sunt atenți la toate detaliile din jurul lor. De câte ori nu ați căutat metode de a-i face mai atenți pe copii la tot ce au de făcut? Specialiștii spun că copiii au mai multă încredere în ceea ce văd sau în ceea ce aud. Astăzi vă oferim răspunsul datorită unui studiu nou apărut.
Există o zicală: ”Din ceea ce vedeți, credeți pe jumătate și din ceea ce nu vedeți nu credeți nimic”. Adulții se pot ghida după acest proverb, dar copiii au alt ritm. Să știe dacă un copil este mai atent la ce vede sau la ce aude ar putea ajuta părinții și profesorii când vine vorba de educația și înțelegerea emoțiilor.
Cel mai recent studiu realizat de psihologi experți din Regatul Unit care a fost publicat în ”Journal of Experimental Child Psychology” a căutat să răspundă la toate întrebările legate de impactul auditiv sau vizual asupra copiilor.
Copiii ar trebui să nu audă certurile adulților
Copiii mici (sub 8 ani) au o dominantă auditivă totală. Aceștia sunt mai atenți la ce aud în jur și se ghidează după asta când vine vorba de emoții și acțiuni. Înțelegerea acestui aspect ar putea fi benefică atât pentru părinți cât și profesorii din școli, atunci când vine vorba de educație.
Dr. Paddy Ross, de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Durham este principalul autor al studiului. Acesta a explicat pentru publicația El Pais cât este de important pentru cei mici să nu audă conflicte. ”Studiul arată cum copiii mici se bazează prea mult pe ceea ce aud, pentru a face ulterior judecăți despre emoțiile generale date într-o situație. Este foarte important să luăm în considerare ceea ce pot auzi și înțelege”, spune el. De aceea e esențial ca acești copii mici să fie cât mai puțin expuși la certurile din familie, de exemplu.
Cercetătorii spun despre copii faptul că ignoră celelalte simțuri când vine vorba să își exprime sentimentele.
Ce spun psihologii?
Susana Tarí este psiholog clinic în Spania și sfătuiește toți părinții și profesorii să pună accent pe educația emoțională. De asemenea recomandă și educarea spre rezolvarea de probleme.
”În primii ani de viață, copiii au o plasticitate a creierului semnificativă, deci în acest stadiu învățarea este deosebit de importantă pentru îmbogățirea și dezvoltarea adecvată atât a zonelor cognitive, cât și a celor afective”, a explicat Susana pentru El Pais.
Copiii mici au încredere în ceea ce aud mai mult decât în ceea ce văd deci ar fi important să presupunem că acele cuvinte pe care copiii le aud și le ascultă sunt o armă foarte puternică, care determină modul în care se simt.