O mamă din București a construit un parc pentru copiii din cartier
Oamenii își doresc mereu să facă lucruri, însă ce fac pentru a le realiza contează cel mai mult. O mamă din București a construit un parc pentru copiii din cartier. Iată o dovadă de spirit civic adevărat. Cum a reușit? Aflați în cele ce urmează.
Copiii din Sectorul 2 al Capitalei au fost obligați mult timp să se joace în fața blocului, printre mașini, deoarece parcul era prea departe de ei. Părinții au hotărât să ia măsuri. Andreea Oprea a reprezentat familiile din zonă. Aceasta a înaintat o petiție la ADP Sectorul 2 (Administrația Domeniului Public) și la Primăria Sectorului 2. Toată lumea din zonă a solicitat construcția unui loc de joacă.
”Cel mai apropiat parc era la 10-12 minute de mers pe jos. Copiii din zonă au sub 5-6 ani, așa că cei mici ajungeau obosiți în parc după drumul parcurs. Din acest motiv, am ales să ne jucăm în fața blocului cu ceilalți copii, mai ales seara când nu există foarte mult timp pentru acest drum dus-întors. Copiii erau în pericol seară de seară deoarece pe acolo treceau mașini non stop și oricând se putea întâmpla o tragedie”, a povestit Andreea Oprea, mămica care a inițiat proiectul, pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Autoritățile au înțeles că siguranța copiilor este în pericol pentru că ei se jucau printre mașini, pe stradă. Construcția parcului a fost relativ rapidă astfel încât din ianuarie 2019 (când au fost actele depuse) până în septembrie 2020 cetățenii au primit spațiul de joacă mult visat. Astăzi locul de joacă se numește Emma, ca fetița care și-a inspirat mama să lupte.
Merită premiat
Andreea a înscris proiectul la Gala Participării Premiilor Publice, competiție care se desfășoară în prezent online. Acum are nevoie de ajutorul vostru. Proiectul locului de joacă Emma poate fi votat chiar aici.
”Știam de această gală. Am participat la o ediție și îmi aduc aminte că în seara aceea am fost fascinată de toate proiectele prezentate, dar și de puterea oamenilor care schimbă ceva în comunitățile din care fac parte. Recunosc faptul că mi-am dorit să mă înscriu cu proiectul meu, dar am fost reținută. Ulterior am fost împinsă de la spate de către cineva și am prins curaj să povestesc tuturor despre acest proiect”, a mărturisit Andreea.
Părinții se simt inspirați
”După ce acest proiect a fost cunoscut, mi-au scris mai mult de 20 de mame care își doresc să facă același lucru în comunitățile lor. Le-am oferit toate informațiile pe care le dețin și draft-urile de documente pe care le-am folosit În acest proiect. Dacă nu mă înscriam și nu povesteam despre reușita mea, aceste mame poate că nu s-ar fi gândit că este posibil să ceri un loc de joacă și chiar să îl primești”, ne-a explicat Andreea.
Andreea îi sfătuiește pe toți copiii și părinții să lupte pentru ce își doresc și să ceară cu voce tare de câte ori e nevoie. ”Luptați întotdeauna pentru drepturile copiilor. Arătați-le că drepturile lor sunt importante. Fiți vocea copiilor voștri și demonstrați-le că atunci când există o problemă, dumneavoastră acționați și rezolvați. Ei vor vedea că nu este ușor întotdeauna, dar vor simți satisfacție atunci când veți reuși și vor învăța să lupte și ei pentru drepturile lor”, spune mămica.