Invențiile au schimbat viața oamenilor. Istoria bicicletei
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre bicicletă și evoluția ei.
Prima bicicletă a apărut în anul 1818, la Paris, iar cel care a inventat-o a fost baronul german Karl Drais von Sauerbronn. Această bicicletă nu arăta ca cele de azi și nici nu se numea așa. Baroul a numit-o „laufmaschine” sau „mașina de alergat”. Prima bicicletă nu avea pedale și era construită în întregime din lemn. Pentru ca bicicleta să fie pusă în mișcare, oamenii trebuiau să împingă cu picioarele în pământ.
Câțiva ani mai târziu, în 1865, a apărut și bicicleta numită velociped. Noutatea acesteia era că avea atașate pedale la roata din față, deci deplasarea a devenit mai ușoară. O diferență foarte mare față de bicicletele de azi este că aceasta avea o roată imensă, în față, și una micuță, în spate. În termeni populari velocipedul mai era numit și „bone shaker”, adică „scuturător de oase”. Motivul pentru care oamenii au numit bicicleta așa este simplu. Pe vremuri drumurile nu arătau ca azi, nu erau asfaltate. Pe-atunci multe dintre străzi erau pavate cu pietre, iar cei care mergeau pe bicicletă pe-acolo erau de-a dreptul zguduiți.
Prima denumire de „bicicletă”
Cinci ani mai târziu, în 1870, a apărut și prima mașinărie care a fost numită bicicletă. Dar nici ea nu arăta ca cele pe care le avem astăzi. S-a renunțat la lemn și s-a folosit metal, pedalele au rămas tot pe roata din față și s-a folosit pentru prima dată cauciucul împreună cu spițele. Cele două componente ofereau călătorii mai confortabile.
Această bicicletă era una instabilă și era folosită în special de bărbați. Femeile aveau nevoie de altceva, mai ales că ele purtau rochii. Din această nevoie au apărut bicicletele cu trei roți (una în față și două-n spate). La acestea pedalele nu mai erau atașate pe roata din față, ci erau puse separat, așa cum sunt astăzi. De asemenea, bicicleta cu trei roți oferea o anumită prestanță, drept pentru care era folosită și de medici sau avocați.
Începând cu 5 martie Muzeul Municipiului București a dat startul unei noi expoziții numite „Cu bicicleta prin alte timpuri”. Aceasta vă oferă ocazia de a afla lucruri interesante despre biciclete, precum și informații mai puțin cunoscute despre ele. Mai multe detalii despre expoziție, aici.