Postul Mare – ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului explică ce reprezintă această perioadă și care e istoria sa
Postul Mare a început astăzi, 15 martie, 2021. Poate v-ați întrebat ce reprezintă totuși această perioadă. Noi, cei de la ȘTIRI PENTRU COPII, ne-am informat și am stat de vorbă cu ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru a afla mai multe despre ce înseamnă să ții post.
În acest an Paștele ortodox pică pe data de 2 mai. Cel catolic are loc pe 4 aprilie. Înainte de această sărbătoare creștinii trec printr-o perioadă în care mănâncă foarte puțin sau, în anumite zile, chiar deloc. Această perioadă de restricționare alimentară se numește Postul Mare și este respectată de creștini încă din secolul al IV-lea. Totuși ce au voie să facă creștinii în timpul postului?
Postul există în aproape toate religiile
Conceptul de post există în aproape toate religiile. Acesta este practicat sub diferite forme și din motive care diferă mai mult sau mai puțin între ele. Babilonienii și egiptenii considerau perioada postului una de ispășire și iertare a păcatelor. La greco-romani această perioadă are scopul de a curăța sufletul. În cultul zeiței Ceres, postul era practicat ca un ritual de pregătire pentru câștigarea puterilor spirituale. Hipocrate, un fizician din Grecia Antică, considera că durata sa lungă de viață se datorează postului. Acesta nu se ridica niciodată sătul de la masă. Brahmanii și budiștii respectă cu strictețe postul. Numele postului la Mahomedani este Ramadan. În acea perioadă ei nu mănâncă deloc de dimineața până seara. La evrei, Moise a prescris postul prin acele tăblițe pe care le-a primit de la Dumnezeu.
Durata Postului a fost stabilită în secolul al IV-lea
La început, postul creștinilor era considerat o perioadă de renaștere spirituală și o pregătire pentru Învierea Domnului. De asemenea, conform Bibliei, chiar și Iisus Hristos a ținut post timp de 40 de zile înainte de a începe activitatea sa mesianică.
La sfârșitul secolului al III-lea Postul Mare era împărțit în două perioade. Prima perioadă era cea a postului pre-pascal. Durata acesteia era destul de mare, ea ținând până la Duminica Floriilor. A doua perioadă era cea a postului pascal. Ea începea în Duminica Floriilor și ținea o săptămână, terminându-se până în Duminica Învierii.
În secolul al IV-lea, Sinodul I Ecumenic a stabilit data Paștilor iar Biserica de la Răsărit a hotărât ca durata postului să fie de șapte săptămâni. Această durată este respectată și în ziua de astăzi. Ultima săptămână, cea dintre Florii și Paști, este numită săptămâna Sfintelor Patimi și semnifică săptămâna suferinței Domnului.
În acele vremuri Postul Paștelui era mult mai aspru decât astăzi. Oamenii îl țineau cu mult mai multă seriozitate și respect. Doar persoanele care sufereau de anumite boli erau scutite din a ține post.
Cei care țin post nu au voie să mănânce carne și produse lactate
În prezent, cei care țin post trebuie să respecte anumite reguli. Conform bisericii, perioada postului nu este o perioadă de sărbătoare ci una de meditație. Creștinii își aduc aminte de suferințele prin care a trecut Hristos pe cruce. Din acest motiv petrecerile sunt interzise în această perioadă. De asemenea, plăceri precum consumul de alcool și fumatul nu sunt permise.
Totul culminează cu anumite mâncăruri care devin interzise. Pe 7 martie 2021 a început „lăsata secului” de carne. Asta înseamnă că din acel punct și până la sărbătorile pascale creștinii nu mai au voie să mănânce carne. De asemenea, pe 14 martie a început și „lăsata secului” la brânză și produsele lactate. Asta înseamnă lactatele au dispărut complet din dieta creștinilor ortodocși.
Trebuie copiii să țină post?
Întrebarea este dacă și copiii trebuie să respecte perioada Postului. Pentru a afla răspunsul la această întrebare cât și pentru a obține mai multe informații despre Postul Mare, ȘTIRI PENTRU COPII a stat de vorbă cu ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
“Copiii până la vârsta de șapte ani nu se supun rigorilor Postului. Până la o anumită vârstă sunt absolviți chiar și de spovedanie. La acea vârstă fragedă cei mici nu au încă în ei un imbold de a face rău, ci doar greșesc din neglijență. Postul este o perioadă care aduce multă pace și liniște. Dacă aceștia cresc într-o familie care respectă perioada Postului Mare o să poată să vadă diferențele de comportament ale părinților față de perioadele normale. Aceasta este cea mai bună modalitate pentru ei să înțeleagă importanța respectării Postului. Postul nu este doar o perioadă de înfometare. Oamenii ajung să își schimbe viața pentru câteva săptămâni. Se roagă mai mult și sunt îndreptați mai mult spre milostenie, adică spre a face fapte bune”, ne-a spus ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Dicționar:
Lăsata secului – sărbătoare care marchează ultima zi dinainte de a începe unul dintre cele patru posturi religioase
Brahman – membru al celei mai înalte caste din India
Mesianic – care cuprinde o prezicere sau o profeție