Centrul de Teatru Educațional Replika a sărbătorit, în 13 februarie, șase ani de existență. Cu această ocazie au realizat o mini-serie de cinci discuții bazate pe spectacole care au la bază teme sociale și educaționale.
Ultima discuție din această serie pornește de la interogațiile lansate de spectacolul Limite (de Mihaela Michailov și Radu Apostol), centrate pe misiunea educației actuale, într-un context în care rolul formator al școlii este constant chestionat. În august 2020, spectacolul urma să fie prezentat în cadrul Edinburgh Fringe Festival.
Cea care va modera întreaga discuție este Mihaela Michailov. Participanții care-i vor fi alături sunt următorii:
Radu Apostol, regizor de teatru, conf. univ. dr. în cadrul departamentului de Regie Teatru la UNATC București. Ele este și cofondator al Centrului de Teatru Educațional Replika;
Mihaela Rădescu, actriță la Teatrul Mic, cofondatoare a Centrului de Teatru Educațional Replika;
Mirabela Amarandei, cercetător doctorand la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. De asemenea, ea este și director al Direcției de Orientare Strategică și Politici Publice în cadrul Universității din București;
Dana Deac, jurnalistă, cercetător doctorand la Facultatea de Filosofie, președinte Fundația Orange;
Doru Căstăian, profesor de Filosofie la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați.
Discuția va putea fi urmărită mâine, de la ora 11,00, aici.
Despre Centrul de Teatru Educațional Replika
Centrului de Teatru Educațional Replika, înființat în 2015 este un spațiu de cercetare educațională și creație artistică, dedicat în special publicului tânăr. Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevanță socială, demersuri de artă participativă, ateliere, dezbateri, conferințe, discuții cu publicul, proiecții de filme pe teme educaționale, întâlniri cu profesori, educatori teatrali și inițiatori de proiecte culturale cu impact social.
Ce oferă un teatru educațional? Iată: „Teatrul educațional este forma de teatru prin care participanții se educă reciproc, în spiritul creativității, spontaneității, respectului implicării individuale și de grup, schimbului de idei și întrebări, pentru a construi împreună acțiuni de reprezentare colectivă.
Teatrul educațional pune accentul pe rolul jocului și inventării unor situații de viață pe care, experimentându-le direct, participanții le integrează ulterior în orizontul lor de cunoaștere socială.
În teatrul educațional, procesul de creație este o formă de educație continuă, în care toți participanții învață să-și dezvolte potențialul imaginativ, capacitatea de reacție, atenția la cei din jur, sensibilitatea, abilitățile dobândite și experiența de viață de care dispune”, se arată pe pagina de Facebook a Centrului de Teatru Educațional Replika.
Dicționar
Precar: lipsit de siguranță, de trăinicie, dependent de voința cuiva sau de împrejurări imprevizibile; nesigur, nestabil.