O meserie care vindecă inimi. Mioara Cocora – chirurg cardiac
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii căutau îndeletniciri pentru a obține un ban cinstit. Sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să alegeți o viitoare carieră. Toată luna martie vom povesti despre meserii pe care le fac femeile, chiar dacă nu le sunt exclusiv dedicate. Astăzi vă spunem mai multe despre cât câștigă și ce face un chirurg cardiac. Vă prezentăm o meserie care vindecă inimi și salvează vieți.
Inima este organul de care depinde întreaga noastră viață. Știați că oamenii au în jur de 60-100 de bătăi la fiecare minut? Inima este o pompă care împinge sângele în organismul uman contribuind la hrănirea și funcționarea lui. Trebuie să vă gândiți la ea ca la o căsuță cu patru camere, uși, pereți și conducte prin care se alimentează. Meseria de chirurg cardiac este dificilă, plină de provocări deoarece inima poate avea găuri în pereți, probleme cu ușile sau conductele care o hrănesc. Mioara Cocora este dovada că o femeie poate face orice își propune, chiar să vindece inimi bolnave. Meseria ei presupune înlocuirea ”conductelor stricate”, ”ușilor defecte” sau închiderea găurilor”.
Ce face chirurgul cardiac?
”Un chirurg cardiac este un medic care se ocupă de sănătatea semenilor lui. Acesta tratează bolile inimii prin operație, nu doar medicamente. Operațiile sunt gesturi invazive care acționează asupra corpului și a inimii. O operație scurtă durează două ore, dar sunt intervenții care țin chiar și 10 ore. Totul depinde de cât de complexă este patologia”, a declarat Mioara Cocora pentru ŞTIRI PENTRU COPII.
Medicul ne-a explicat că și inimile nou născuților pot fi grav bolnave. Uneori, aceste boli sunt din naștere iar alteori sunt dobândite ulterior. Deci, nu există o vârstă anume pentru asta. ”Pentru a fi reparat, bolnavul trebuie anesteziat deci chirurgul nu lucrează singur. În sala de operații are alături de el o întreagă echipă de profesioniști”, ne spune medicul.
Știați că în timpul intervenției chirurgicale pe inimă aceasta este oprită pentru a lucra în zona respectivă. Vă întrebați cum trăiește bolnavul? Simplu, o inimă artificială îi ține locul, iar un tehnician controlează procesul. Medicul are asistente care ajută cu înmânarea obiectelor necesare în chirurgie, un anestezist și un coleg de multe ori.
Cum ajungi chirurg cardiac?
Doctorul Cocora ne spune că un viitor medic trebuie să învețe mult pentru că este o meserie unde se cer oameni inteligenți și capabili. ”Trebuie să fii bun la materii precum fizică, chimie, biologie și să reușești la examenul de admitere la medicină și să studiezi șase ani pentru a obține diploma de medic. Diploma este doar începutul pentru că este nevoie de o specializare. Pentru chirurgie cardiacă este necesar un examen și o specializare de 7 ani. ”Este important să învățați limbi străine pentru că în România nu este posibil un stagiu complet. După cei șapte ani există și un examen de specializare. Abia atunci începe cariera de chirurg, dar va fi nevoie și de o experiență ulterioară de cinci ani pentru a salva pacienți. Deci după aproximativ 12 ani poți opera singur pe inimă .În această meserie rezidentul face oricum toate gesturile și trece toate etapele din operație supravegheat de un alt medic. Când ajunge să facă operații singur deja este bine pregătit.”
Calități ale chirurgului
Un chirurg trebuie să fie sănătos și capabil să stea mult în picioare. În cardiologie medicul trebuie să fie îndemânatic, atent la detalii și pasionat de meserie pentru a nu se pierde pe parcurs. În cardiologie sunt necesare cunoștințe foarte solide de medicină. Medicul trebuie să fie de asemenea deschis și să învețe lucruri noi, cam tot ce apare nou în domeniu. ”Ai nevoie de putere și empatie pentru a fi onest cu bolnavul și a-i spune adevărul mereu.”
Sfaturi pentru copii
În opinia Mioarei Cocora cei mai deștepți copii ar trebui să aleagă medicina deoarece este specializarea cu cel mai mare impact asupra oamenilor. ”Medicul face gesturi pe care nu le mai poate lua înapoi. În doar câteva minute se decid următorii ani de viață ai unui pacient. Este nevoie de pasiune, interes și inteligență. Eu aș alege de mii de ori la fel. Este o meserie extraordinară. Eu le doresc tuturor copiilor să își găsească meseria care să le aducă bucurie pentru că atunci vor fi fericiți cu adevărat”, a transmis medicul.