Ce spun experții ruși despre cum sunt afectați copiii de noile tulpini ale coronavirusului
Copiii sunt mai vulnerabili față de noile tulpini ale coronavirusului. Aceasta a fost descoperirea făcută de cercetătorii ruși. Aflați în continuare ce alte descoperiri au mai făcut aceștia și cât de periculoși sunt noii viruși pentru cei mici.
Experții ruși au descoperit că cei mici sunt mult mai vulnerabili la noile tulpini ale coronavirusului care se răspândesc în Europa. Aceasta a fost declarația pentru TASS a lui Evgheni Timakov, medicul șef al centrului medical “Lider mediținî” și specialist în boli infecțioase.
“Aceste tulpini îi afectează pe copii într-o măsură mai mare comparativ cu cele anterioare. Virusul suferă mutaţii, se modifică de aşa natură încât să afecteze mai mulţi oameni, să depăşească diverse bariere imune, să găsească lacune în sistemul nostru imunitar şi să acopere toate segmentele populaţiei. Aceasta este evoluţia lui normală, aşa a fost şi aşa va fi întotdeauna în cazul fiecărui virus. Noile tulpini sunt mai contagioase”, a declarat medicul.
Timakov nu recomandă vaccinarea copiilor
Această veste nu este însă un motiv de panică. Chiar dacă cei mici sunt mai vulnerabili, aceștia vor dezvolta cel mai probabil o formă ușoară a bolii. Ba chiar există posibilitatea să fie asimptomatici, adică să nu existe consecințe grave în cazul în care se îmbolnăvesc. Timakov a mai adăugat atunci când a fost întrebat despre vaccinul împotriva COVID-19 că acesta nu este necesar atunci când vine vorba de copiii sub vârsta de 12 ani.
“Eu sunt un susţinător al vaccinării, dar când vine vorba de coronavirus, aş reflecta asupra faptului dacă copiii cu vârsta sub 10-12 ani, înainte de a ajunge la pubertate, ar trebui să primească vaccinul împotriva coronavirusului. Pentru ei infecţia nu este atât de periculoasă precum în cazul adulţilor. Au nevoie de vaccin mai mult persoanele care sunt expuse riscului, inclusiv copiii din grupurile de risc”, a explicat medicul.
În Rusia copiii reprezintă aproximativ 8-10% din totalul pacienților cu COVID-19. Cel mai mare număr de copii infectați au vârste cuprinse între 13 – 15 ani. Aceste date au fost dezvăluite la sfârșitul lunii ianuarie de către Alexandrer Gorelov, directorul adjunct al Institutului Central de Cercetare Epidemiologică din Moscova.