O mână de ajutor pentru copiii din Câmpulung Moldovenesc
Centrul Educațional Licuricii, care a fost inaugurat recent, oferă o mână de ajutor pentru copiii din Câmpulung Moldovenesc. Aceștia vor primi o masă caldă, rechizite și ajutor la teme. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Centrul Educațional Licuricii a prins viață în cadrul Asociației „Licuricii Fericiți”. Monitorul de Suceava a luat legătura cu Nicoleta Bogoș, cea care a creat această asociație și cadru didactic la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”. Practic, ea vede cu ochii ei situația cu care se confruntă elevii. Beneficiarii acestui centru sunt copiii din categorii vulnerabile. Totodată, beneficiari sunt și copiii care provin din familii numeroase, care se află pe punctul de a abandona școala.
„Unii copii sunt nevoiți să muncească, uneori să cerșească pentru a mânca și asta afectează profund frecvența și situația școlară. Alți copii provin din familii monoparentale, au afecțiuni care, de asemenea, afectează în mod negativ procesul educațional. Indiferent de vulnerabilitate, tot mai mulți copii intră în categoria acelora pentru care școala de calitate devine un lux. Nu au ce le trebuie, nu au condiții optime să învețe după ore, să-si facă temele, nu are cine să-i ajute (unii copii provin din familii în care părinții, la rândul lor, au rupt contactul cu școala), deseori se culcă flămânzi sau cu gândul că urmează încă o zi în care școala devine tot mai grea.
Cu atât mai mult, în ultimul an, când întreg procesul educațional a fost dat profund peste cap, școala a devenit inaccesibilă pentru acești copii și nu numai: lipsa dispozitivelor, a internetului, în multe situații a electricității, adăugate la celelalte lipsuri și suferințe”, a declarat Nicoleta Bogoș pentru Monitorul de Suceava.
Mulți copii au nevoie de ajutor
Centrul Educațional Licuricii reprezintă o mână de ajutor pentru multe familii din Câmpulung Moldovenesc. Spre exemplu, o familie cu nouă copii locuiește într-o casă cu două camere. Părinții lucrează cu ziua, dacă au unde, iar asta nu este suficient pentru a-i ține pe copii la școală. Mai ales că din cei nouă, șase sunt la școală, în clase diferite. Și mai mult decât atât, pandemia le-a pus educația pe pauză. Asta fiindcă nu au avut cum să participe la orele online. Și în această situație se află mulți alți copii din țară, nu doar ei.
„Am înțeles că astfel de copii au nevoie de sprijin constant, de susținere, consiliere, de timp pentru a fi copii. Și că singura șansă de a răzbate, de a învăța carte, de a nu abandona, de a nu mai simți școala ca pe un lucru imposibil este să beneficieze de un Centru Educațional. Proiectul inițial este unul amplu, de transformare a unui vechi spital într-un centru multifuncțional. În momentul de față, lucrările începute acum doi ani au fost finalizate în proporție de 50% numai din donații și sponsorizări (aproximativ 160.000 lei) și întrerupte la începutul pandemiei.
Costurile sunt uriașe și, pentru că va mai dura mult timp până la finalizare, a trebuit să gândim proiectul ca stare de urgență. Astfel, am închiriat un spațiu central suficient de mare, bine compartimentat, care dispune de toate avizele și condițiile (utilități). Și pe care l-am renovat, mobilat și dotat cu tot ceea ce este necesar pentru a deveni un Centru Educațional ce poate oferi servicii complexe copiilor care au mare nevoie. Am căutat un spațiu la care să ajungă ușor copiii. Indiferent de la ce școală provin”, a mai povestit Nicoleta Bogoș pentru Monitorul de Suceava.