Invențiile au schimbat viața oamenilor. Telefonul mobil, un obiect nelipsit
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre telefonul mobil, un obiect nelipsit.
Fie că recunoaștem sau nu, viața fără telefon ar fi grea. Tehnologia a avansat atât de mult încât nu ne-am descurca la fel de ușor fără ea. Dacă înainte oamenii foloseau telefonul doar pentru a vorbi între ei, astăzi facem mult mai multe lucruri. Facem cumpărături, plătim facturi, socializăm și ne și informăm.
Inventatorul telefonului este inginerul Martin Cooper care trăiește și azi. Are 92 de ani. În 1954 inginerul a renunțat la slujba pe care o avea și s-a angajat la compania Motorola ca inginer de dezvoltare în cadrul departamentului de echipamente mobile. De-a lungul carierei sale Martin Cooper a inventat mai multe dispozitive printre care și sistemul radio portabil cu care comunicau polițiștii între ei.
Primul telefon mobil
Deși a inventat multe, cea mai importantă invenție a inginerului rămâne primul telefon mobil portabil inventat, DynaTAC. Telefoane mobile existau și înainte, însă erau amplasate în mașini, iar Martin Cooper a vrut ca oamenii să aibă libertate să vorbească de oriunde s-ar afla la telefon. Așa cum facem noi azi. În anul 1970 inginerul a fost promovat ca manager pe departamentul sistemelor de comunicații din cadrul companiei Motorola. De asemenea, lui îi revenea responsabilitatea de a proiecta și dezvolta primul telefon mobil. Așa se face că în data de 3 aprilie 1973 a fost introdus primul prototip de telefon mobil numit Motorola DynaTAC.
Bineînțeles că nu arăta ca cele pe care le avem astăzi. Nu era nici măcar ca cele cu butoane pe care poate le-ați văzut la bunicii voștri. Primul telefon mobil era mare, foarte mare. Cântărea mai bine de 1 kg și măsura 23 cm înălțime. Urât sau nu, era un obiect folositor cu care oamenii puteau comunica între ei.
Pentru a verifica dacă invenția lui funcționează, Martin Cooper a efectuat primul apel telefonic de pe un telefon mobil sunându-l pe Joel Engel, marele său rival de la Bell Labs, o altă companie care căuta să revoluționeze tehnologia. Primul brevet de telefon mobil a fost acordat în 17 octombrie 1973, iar peste 10 ani, în 1983, Motorola a introdus primul telefon mobil pe piață și anume DynaTAC 8000x. Deși a costat mult, aproape 4000 de dolari, telefonul a avut parte de un mare succes.
Dicționar
Prototip: exemplar ilustrativ, model;
Brevet de invenție: titlu oficial de protecție pentru o invenție (a unui produs, procedeu sau metodă), care conferă titularului său un drept exclusiv de exploatare, pe durata de valabilitate a acestuia.