“Educație prin șah” – sportul minții, materie opțională în școli
La Timișoara a fost lansat astăzi proiectul “Educație prin șah” de către Federația Română de Șah, în cadrul căruia 500 de școli din întreaga țară, printre care 20 din Timiș, au primit câte un joc de șah. “E un joc ușor de jucat. Șahul are o serie de beneficii, s-a demonstrat că practicat de la vârste mici, de la cinci, șase ani, ajută la dezvoltarea personalității, a gândirii strategice. În Iași, 40 % din olimpicii naționali și internaționali sunt foști jucători de șah de foarte mici. Ne dorim să facem un studiu pentru a demonstra care este diferența dintre un copil care joacă șah și unul care nu joacă”, a precizat la sediul Inspectoratului Școlar Timiș, deputatul Sorin Iacoban, președintele Federației Române de Șah.
Printre liceele din județul Timiș care au primit table de șah gratuite se numără Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” și Colegiul Național “C. D. Loga”. Copiii vor primi lectii de sah atât de la profesori cât și de la jucători care fac parte din Federația Română de Șah. Profesorii pasionați de sportul minții trebuie să urmeze un curs de formare, care se va desfășura la Casa Corpului Didactic din Timișoara, începând cu semestrul al doilea. Astfel, din toamna, sahul devine materie opțională în școlile din România.
[textmarker color=”D24000″]Se spune că șahul provine din India, dintr-un joc numit Chaturanga, care se traduce literar prin expresia “patru divizii ale armatei”. În forma pe care o cunoaștem noi astăzi, jocul a apărut în sudul Europei în a două jumătate a secolului al 15-lea. Șahul este cel mai popular joc ce se poate jucă acasă, în cluburi, pe net, prin corespondentă sau în turnee. Noțiunea de șah-mat de fapt provine de la o expresie persană/arabă care s-ar putea traduce prin “regele este învins/mort”.[/textmarker]