Locuri de poveste din România: Parcul Natural Lunca Mureșului
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre Parcul Natural Lunca Mureșului. Acesta este situat în vestul țării, în județele Arad și Timiș. Are o suprafață de 17.455 hectare și reprezintă un important loc de cuibărire pentru aproximativ 200 de specii de păsări. Multe dintre acestea sunt protejate pe plan internațional, deci nu le puteți vedea oriunde și oricând. Tot aici puteți vedea și balta cu nuferi care stă ascunsă printre sălcii, plopi și stejari. Nuferii albi pot fi văzuți de la începutul verii, din luna mai și până spre sfârșitul verii, în septembrie.
Parcul Natural Lunca Mureșului poate fi vizitat de luni până joi între orele 8,00 – 16,30 și vineri de la 8,00 la 14,00. Sâmbăta și duminica parcul este închis, cu excepția perioadei aprilie – septembrie când poate fi vizitat între orele 10,00 – 17,00.
Faună și floră
Parcul Natural Lunca Mureșului este un loc de-a dreptul de poveste și asta fiindcă e un loc ferit de agitația orașelor. Am putea spune că este un „oraș” al animalelor. Ce mai importante mamifere care trăiesc aici sunt cerbul, mistreții, vulpea, vidra, liliacul de seară, pârșul de alun și popândăul. Printre păsările de care vă spuneam că sunt protejate se numără acvila țipătoare mică, barza neagră, stârcul cenușiu, egreta mică, lăstunul de mal, prigoria, ciocârlia, codalbul și sturzul cântător.
Dat fiind faptul că Lunca Mureșului este o zonă umedă, aici se regăsesc și mulți amfibieni și multe reptile. În interiorul parcului sunt frecvent întâlnite specii precum brotăcelul, buhaiul de baltă cu burta roșie, broasca de lac, tritonul crestat, șopârla cenușie, năpârca și broasca țestoasă de apă. Ihitofauna, adică totalitatea peștilor din Parcului Natural Lunca Mureșului este formată din 50 de specii de pești. Printre ei se numără somnul, cega, zvârluga, răspărul și țiparul. De asemenea, în interiorul parcului vă puteți întâlni și cu nevertebrate precum rădașca, melcul de livadă, scoica de râu și libelulele.
În ceea ce privește flora, în Parcul Natural Lunca Mureșului se regăsesc peste 1000 de specii și subspecii lemnoase și ierboase. Un număr destul de mare de plante fac parte din „Lista roșie a plantelor superioare din România” ca specii vulnerabile sau rare: forfecuța bălții, neghină, inariță, chiminul porcului, stupinița și ștevia de baltă. Stejarul pedunculat, frasinul, plopul negru și cel alb, precum și salcia albă sunt preponderente în această zonă.