Copiii se uită la tot felul de filme încă de mici, dar datorită anturajului își doresc să vizioneze și filme de groază. Acest tip de filme îi sperie și îi marchează de multe ori. Astăzi vă povestim ce impact au filmele horror asupra copiilor. Iată mai multe detalii.
Unii părinți le permit copiilor să vizioneze filme de groază pe motiv că sunt suficient de maturi sau că este doar un film. Ei nu sunt conștienți de consecințele emoționale pe care le poate avea asupra lor. Să vedem de ce copiii nu ar trebui să vizioneze filme de groază.
Mintea copiilor este sensibilă
Frică, sânge, comportament agresiv, țipete, ființe rele, fantome sunt elementele unui film horror. Mintea unui copil este imatură și nu este capabilă să vadă anumite lucruri. ”În mintea lui el crede că ceea ce vede se poate întâmpla cu el. Copilul interiorizează sentimentele și poate avea traume pe termen scurt și pe termen lung. Mintea lor este încă în curs de maturizare și dezvoltare. Evenimentele pe care le văd sau prin care trec își vor lăsa amprenta asupra psihicului. Consecințele negative pe termen scurt și lung sunt suficiente pentru a împiedica copiii să urmărească filme înfricoșătoare”, a povestit Simona Popescu, psiholog și terapeut pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Psihologul este de părere că minorii sub 10 ani nu știu să distingă singuri realitatea de ficțiune. Copiii mici sunt foarte ușor de influențat. ”Urmărirea unui film înfricoșător poate provoca anxietate, bătăi rapide ale inimii, insomnie, nesiguranță, coșmaruri, frici și fobii. Ei pot dezvolta frica de a dormi singuri, de a dormi în întuneric, groaza de noapte, probleme de anxietate, atacuri de panică, etc.”
Consecințele vizionării unui film de groază
Când aveam 8 ani, mama m-a lăsat să urmăresc filmul cu păpușa ”Chucky” alături de alți prieteni. Ne gândeam că ar fi amuzant. În mintea mea mică din copilărie, am petrecut o săptămână fără somn gândindu-mă că am păpușa malefică sub pat și am avut coșmaruri de ani de zile. Filmul a reușit să-mi intre în minte ani de zile astfel încât nu am mai vrut să am sau să îmi cumpăr păpuși. Nu ar fi trebuit să o văd la vârsta aceea”, a povestit Roxana, o adolescentă pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Tudor a văzut un film cu fantome și spirite când era mai mic și a avut coșmaruri. ”Țin minte că eram cu alți copii și am hotărât să vedem un film cu fantome. Nu țin minte numele, dar știu că mi-am vizitat bunicii la scurt timp după și nu am lăsat pe nimeni să îmi stingă lumina în camera unde dormeam, plus că bunica trebuia să doarmă cu mine. Pe atunci aveam 7 sau 8 ani.”
”Alături de verișorii mei și câțiva prietenii am văzut The Nun pe ascuns acum câțiva ani pe internet, cred că după ce s-a lansat. Eu eram cea mai mică din grup, undeva pe la 7 ani, restul aveau 11, 12, 13, 14 ani. Mi-a fost super frică să mă uit, mai ales când monstrul acela venea după toți. Mai era prin film și un copil apropiat de vârsta mea. Trist este că toți au râs de mine după și mă tot speriau pe la colțuri”, a povestit Sara de 11 ani.
Părinții trebuie să fie atenți
Experții spun că acest tip de film poate provoca probleme cardiace în viitor Așa că îi afectează psihologic, fizic și emoțional. Părinții ar trebui să împiedice copiii să urmărească filme de groază. Sunt unii copii mai maturi, dar ar trebui să analizați scenele pentru a vedea dacă sunt adecvate vârstei și maturității lor.