Hărțuirea și violența, reale probleme în rândul cetățenilor europeni
Potrivit unui raport publicat pe 19 februarie de Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) hărțuirea și violența sunt reale probleme în rândul cetățenilor europeni. O mare categorie de persoane hărțuite o reprezintă chiar tinerii. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Milioane de cetățeni europeni sunt victime ale hărțuirii și violenței în fiecare an, potrivit raportului. În document se arată că „actele de violență și hărțuire din Europa sunt mult mai frecvente decât datele oficiale indicate”. Motivul este că multe victime nu sunt conștiente de drepturile lor sau nu raportează infracțiuni de teama răzbunării din partea atacatorilor lor, explică raportul.
„Marea diferență dintre cifrele oficiale ale criminalității și experiențele criminale ale oamenilor pune în lumină adevărata amploare a criminalității în UE. Descoperirile ne spun că tinerii, persoanele care nu se identifică drept heterosexuali și persoanele cu dizabilități sunt în special afectate. UE are legislație pentru îndeplinirea drepturilor victimelor infracțiunilor, astfel cum este susținută de Carta drepturilor fundamentale a UE. Guvernele naționale trebuie să facă mai mult pentru a acorda victimelor drepturile lor. Și pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie”, spune directorul FRA, Michael O’Flaherty.
Rezultatele raportului
Potrivit raportului, unul din patru tineri cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani a fost expus violenței fizice în cei cinci ani anteriori studiului. Asta i-a făcut cei mai expuși riscului comparativ cu una din zece persoane din toate celelalte grupe de vârstă. Statutul minorității etnice, orientarea sexuală și dizabilitatea au crescut, de asemenea, riscul de a fi agresat fizic.
Același lucru este valabil și pentru hărțuire, întrucât 61% dintre tineri au fost hărțuiți în aceeași perioadă, comparativ cu cei 27% din toate grupele de vârstă. Cifrele sunt, de asemenea, foarte mari pentru persoanele care nu se identifică drept heterosexuali (57%). Cifre mari se regăsesc și în cazul străinilor (54%), persoanelor născute într-o altă țară UE (51%) sau în afara UE (49%). În aceeași categorie se regăsesc și persoanele cu dizabilități (50%).
Majoritatea actelor de violență fizică sunt comise de bărbați. Majoritatea bărbaților sunt atacați de străini în public. Femeile însă sunt foarte des atacate în casele lor de către persoane cunoscute sau membri ai familiei. În urma acestor evenimente nefericite femeile se confruntă adesea cu consecințe psihologice.