O metodă pentru copii speciali și nu numai. Ce este terapia senzorială
Nu toți copiii sunt la fel. Terapia de integrare senzorială este o metodă extrem de folosită în zilele noastre, însă puțini știu ce presupune și cui se adresează. Iată mai multe detalii. Ce este terapia senzorială?
Terapia de integrare senzorială este indicată persoanelor care au disfuncții sau tulburări în procesarea senzorială, cum ar fi autismul. În dezvoltarea unui copil, pot exista probleme de tot felul, unele mai evidente, cum ar fi o întârziere în limbaj. Alte probleme pot trece neobservate, cum ar fi tulburările de procesare senzorială (cele care îi împiedică să se integreze corect în lumea exterioară). Deși mai puțin evidentă, această disfuncție poate fi foarte gravă.
Pentru a atenua aceste probleme și a le ajuta să facă față acestor dificultăți, există ceea ce este cunoscut sub numele de terapie de integrare senzorială. Rocío Lorente, terapeut ocupațional la Cetea (Spania), un centru specializat în tratamente pentru copii cu ASD (tulburări ale spectrului autist) și SLI (tulburări ale limbajului) a povestit pentru publicația 20minutos.com totul despre această procedură.
Ce este integrarea senzorială?
Integrarea senzorială este un proces neurologic inconștient prin care toate senzațiile pe care le experimentăm prin simțuri sunt integrate și organizate. Dacă nu avem probleme și acest proces se dezvoltă corect, creierul nostru va da un răspuns adaptativ rapid. ”Acest lucru nu se întâmplă atunci când avem o disfuncție de integrare senzorială, adică atunci când creierul nostru nu este capabil să ofere un răspuns”, explică Rocío Lorente.
Cui se adresează terapia?
Cei mai beneficiați copii sunt copiii cu TSA, ale căror probleme de integrare senzorială sunt mai mult decât demonstrate.
Copiii cu autism văd lumea altfel. De exemplu, un copil cu autism și hipersensibilitate la zgomot observă tot timpul sunetul luminii, lucru care ar fi imperceptibil pentru majoritatea dintre noi. Fiind expuși la acel sunet tot timpul, se satură, se stresează. Acest lucru face să apară stări de criză.
Deși această terapie este ideală pentru persoanele cu autism, nu sunt singurele care pot beneficia. Mulți copii nu au autism, dar au probleme de coordonare.
Iată câteva simptome care arată că avem nevoie de terapie senzorială
Hipersensibilitate la atingere, mișcare, lumini sau sunete. Această hipersensibilitate se poate manifesta prin iritabilitate, respingerea anumitor texturi, alimente, activități, îmbrăcăminte.
Hipo-reactivitate la stimularea senzorială, care poate provoca căutarea unor experiențe senzoriale intense, precum întoarcerea, lovirea deliberată.
Nivelul de activitate prea ridicat sau prea scăzut. Acest lucru va duce la copii care trebuie să fie în mișcare constantă sau care obosesc foarte ușor .
Probleme de coordonare, care pot afecta atât abilitățile motorii grele, cât și fine și pot duce la copii cu deficiențe, care nu sunt capabili să meargă cu bicicleta, care nu au echilibru.
Întârzieri în vorbire și nivel motor.
Comportamente perturbatoare, precum impulsivitate, distragere ușoară, agresivitate, fugire etc.
Selfsteem scăzut. Dificultatea de a face unele sarcini de zi cu zi sau de a te juca cu alți copii îți poate afecta stima de sine.
Cum arată sesiunea de terapie?
Sesiunile de terapie de integrare senzorială sunt conduse de un terapeut. Acolo se fac tot felul de activități și jocuri care să ajute pacientul să se dezvolte.