Cărămizi din plastic pentru salvarea mediului. V-ați imaginat vreodată cum ar fi să construiți o casă din lego? Un antreprenor a făcut primul pas în acest sens. Acesta a inventat cărămizile din plastic. Care nu doar că ne fac să ne imaginăm cum ar arăta o casă reală din lego, ci și ajută natura. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Nzambi Matee este un antreprenor cu un obiectiv incredibil. Tânăra își dorește să transforme plasticul destinat depozitului de deșeuri în material de construcție durabil, puternic. Compania ei, Gjenge Makers, folosește deșeurile de plastic ale instalațiilor comerciale pentru a crea cărămizi care sunt mult mai rezistente.
Gjenge Makers are sediul în Nairobi, Kenya, unde poluarea cu deșeuri din plastic a devenit o problemă gravă .
Un studiu susținut de Agenția Națională de Management al Mediului (NEMA) a constatat că mai mult de 50% dintre bovinele din apropierea zonelor urbane din Kenya aveau plastic în stomac. Pentru a combate această problemă, guvernul kenyan a interzis utilizarea pungilor de plastic în 2017 și a impus anul trecut interzicerea tuturor materialelor plastice de unică folosință în ariile naturale protejate.
Cu toate acestea, aceste interdicții abordează doar problema plasticului de unică folosință pentru consumatori. Deșeurile comerciale sunt încă o problemă profundă în țară.
Nzambi Matee le-a spus reporterilor că este „obosită să fie pe margine” și a decis să creeze o soluție proprie pentru deșeurile comerciale din plastic. Cu o carieră în ingineria materialelor, a reușit să proiecteze o cărămidă din plastic și nisip reciclat, comprimată și încălzită pentru a crea o alternativă puternică și durabilă la beton. Structura fibroasă a plasticului îl face nu numai mai ușor, ci și mai puțin fragil decât betonul.
20 de tone de plastic reciclate
Fabrica este abia la început, dar a reciclat deja 20 de tone de plastic din 2017 și a creat 120 de locuri de muncă în Nairobi. În plus, cărămizile Gjenge sunt, de asemenea, una dintre opțiunile mai accesibile de pe piață. Costă aproximativ 7,70 dolari pe metru pătrat, spre deosebire de 98 de dolari pe curte pătrată pentru betonul produs în Statele Unite ale Americii.
Cu toate acestea, nu a fost un drum ușor. „Am sărit de pe o stâncă fără parașută. Am construit-o pe măsură ce cădeam. Dar nu așa se fac lucrurile minunate?”, spune Matee.
Cu antreprenori precum Matee, există un far de speranță pentru criza mondială a poluării cu plastic. Pentru a afla mai multe despre procesul și impactul Gjenge Makers, puteți vizita site-ul web sau canalul YouTube.
Dicționar
Accesibil: la care se poate ajunge ușor; care este la îndemâna cuiva; care poate fi ușor procurat; care se poate înțelege ușor;