EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A avea de furcă. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a avea de furcă”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
În rubrica EXPRESIA SĂPTĂMÂNII v-am povestit despre tot felul de expresii. Astăzi vom explica ce înseamnă expresia „a avea de furcă” și în ce context o folosim.
Ați auzit această expresie vreodată? Cu siguranță ați întâlnit-o în vocabularul părinților sau bunicilor voștri. Această expresie este folosită atunci când o situație sau o persoană ne pune în dificultate.
„Torsul la furcă era, pe vremuri, o muncă migăloasă. Pentru a avea spor și a o face mai puțin plicticoasă, această muncă, specifică, în general, femeilor, se făcea, de regulă, în șezători. Cine avea mult de furcă (adică de tors fuioare de in, cânepă, bumbac sau lână) organiza o șezătoare și munca se împărțea la toate femeile participante. Dar asta însemna, din partea celei ce organiza șezătoarea, ceva pregătiri și bătaie de cap, mai ales că ajutorul acesta devenea reciproc. Deci se creau niște obligații în plus”, relatează Enciclopedia Comunei Șerbanesti.
Așadar, expresia „a avea de furcă” înseamnă „a avea multe obligații”, „a întâmpina probleme” sau „a avea bătăi de cap”.
Dicționar
Șezătoare: o adunare de mici dimensiuni specifică mediului rural, care are loc în serile de iarnă. Cei care participă la șezătoare lucrează, cântă, povestesc și joacă anumite jocuri sociale;
Reciproc: care acționează unul asupra celuilalt, care se influențează unul pe altul, care vine din amândouă părțile;