Mereu ne-am întrebat dacă suntem singurele ființe din univers. Diseară, la ora 22:00 va ateriza pe Marte roverul NASA, Perseverance. Aflați în continuare, urmărind și imaginile live, care este misiunea acestui roboțel și cum ne va ajuta el să aflăm dacă a existat vreodată viață pe Marte.
Spațiul a fost mereu unul dintre subiectele care ne-a fascinat. Filme cunoscute precum Star Wars și Star Trek ne-au făcut să ne imaginăm cum ar fi să călătorim liberi prin cosmos și să descoperim planete și ființe extraterestre. Deși pare ciudat, acest lucru devine din ce în ce mai realizabil.
Astăzi la ora 22:00, Roverul NASA Perseverance (“perseverență”), va ateriza pe Marte. Misiunea care a costat 2,7 miliarde de dolari a început acum 7 luni și are ca scop principal recoltarea unor mostre de pe Planeta Roșie pentru a fi aduse pe Pământ. Acest moment istoric poate fi urmărit live aici, începând cu ora 21:15, când veți vedea și toate pregătirile dinaintea aterizării pe Marte.
Perseverance va colecta probe din solul marțian
Roverul Perseverance este prea departe de Pământ pentru a putea fi controlat de către inginerii NASA. Aceștia au trebuit să se asigure că mașinăria este programată corespunzător și că își va duce misiunea la bun sfârșit.
Roboțelul va căuta neîncetat probe în solul marțian. Acestea vor fi aduse ulterior pe Pământ. Cercetătorii sunt curioși să afle dacă a existat vreodată viață pe Marte. Cine știe ce lucruri va scoate Perseverance la iveală! De asemenea, Roverul va transforma o parte din dioxidul de carbon din jurul său în oxigen pentru ca viitorii oameni ce ajung pe Marte să poată respira.
Ingeniuty, elicopterul care va ajuta Roverul
Ingeniuty (“ingeniozitate”) este micul elicopter de dimensiunea unei drone care va ajuta roverul să își îndeplinească misiunea. Acesta are o greutate de doar 1,8 kilograme. Dimensiunea redusă nu îi va putea permite să se îndepărteze prea mult de Perseverance, Ingeniuty putând să zboare până la maxim 50 de metri distanță de roboțel.
NASA descrie misiunea Ingeniuty ca pe un experiment. În cazul în care drona își va îndeplini misiunea de observare cu succes, cercetătorilor li se va “deschide pur și simplu o nouă dimensiune a explorării pe Marte”, a spus Bob Balaram, inginerul șef al lui Ingeniuty. Viitoarele modele vor putea oferi modalități de observare mai performante și vor putea deveni mult mai eficiente ca roverele care sunt folosite în prezent.
Și China va trimite un rover complex pe suprafața planetei Marte. Acest lucru este o premieră. Este pentru prima dată când o altă țară decât Statele Unite depune un robit pe suprafața Planetei Roșii. Roverul chinezesc are ca scop cercetarea și înțelegerea planetei dar și pregătirea acesteia pentru viitoarele misiuni umane.