Constantin Brâncuși este artistul care a pus numele României pe hartă prin sculpturile sale. Omul iubit întâi de străinii din Franța și SUA, iar mai apoi de români. În 19 februarie 2021 se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. Cum a reușit un gorjean să redefinească sculptura mondială, încercăm să vă povestim în cele ce urmează.
Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876, în Oltenia, în satul Hobița, și a murit în data de 16 martie, 81 de ani mai târziu, la Paris, în capitala Franței. Este sculptorul român care a revoluționat arta modernă, extrem de apreciat de marii artiști americani și francezi. Cea mai cunoscută operă a sa este Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu format din Coloana infinitului / Coloana fără sfârșit, Poarta sărutului și Masa tăcerii. Este renumit pentru numeroase opere expuse la New York și Paris. Criticii spun că acesta a exprimat în artă viziunea țăranului român asupra lumii înconjurătoare.
Viața lui nu a fost ușoară în România. La șapte ani a fost trimis la oi în loc de școală. La doar nouă ani a făcut ceva ce mulți nu ar îndrăzni. A plecat de acasă pentru a arăta că poate mai mult. Tânărul a avut tot felul de locuri de muncă până a ajunge la sculptură, vopsitor sau băcan. În 1894 a reușit să se înscrie la Școala de Arte și Meserii din Craiova. A obținut bursă după ce s-a făcut remarcat prin faptul că și-a construit singur o vioară. La un an după absolvire a plecat la Paris pe jos pentru că nu a încasat toți banii pentru bustul generalului medic Carol Davila. Pentru a supraviețui în Franța, Brâncuși a spălat vase în restaurante.
În 1908 a realizat prima sa lucrare 100% în stilul lui, ”Sărutul”. Tehnica lui Brâncuşi, cea a cioplirii directe, tipică gospodarilor cioplitori în lemn din Hobița natală, a făcut senzație în rândurile artiștilor de la începutul secolului al XX-lea din Paris. Acela a fost și începutul ascensiunii lui. Brâncuși a lăsat multe opere moștenire, dar atelierul său din Franța aparține statului francez, din dorința lui. Acum atelierul este muzeu.
Știați că Brâncuși iubea teatrul unde avea loja lui și cerea ”bis” de câte ori se ducea. Ba chiar avea și o parteneră de excepție la spectacole, cățeaua lui credincioasă, Polaire.
Începând cu anul 2016 ziua de 19 februarie este marcată la nivel național ca ”Ziua Brâncuși”. Anul acesta au loc o serie de evenimente în toată țara.
Anul acesta, pe 19 februarie, se împlinesc 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Cu această ocazie Centrul Național de Artă ”Tinerimea Română” în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, sub patronajul Ministerului Culturii, va susține Concertul extraordinar aniversar ”145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși”. Concertul va fi difuzat pe 19 februarie la Radio România Muzical de la ora 15.30, la TVR 3, la TVR Internațional și la TVR Moldova de la ora 21.00, iar la TVR 1 pe 20 februarie, de la ora 14:30. Orchestra Română de Tineret va fi dirijată de Cristian Mandeal, iar soliste vor fi Monica Bejenaru – voce și Simina Croitoru – vioară. Programul va fi ilustrat cu imagini ale operelor lui Brâncuși din Muzeul Național de Artă al României.
Orașul Târgu Jiu, unde se află trei dintre cele mai importante opere ale artistului organizează expoziții de sculptură, seri de film și teatru, dar şi tot felul de evenimente culturale în oraş în perioada 18-20 februarie 2021.
La Muzeul Național al Țăranului Român, în ziua de 19 februarie 2021, publicul va putea vizita expoziția ”Mirrors of Brâncuși”. Centrul Național al Dansului București (CNDB) va organiza în data de 19 februarie 2021 o proiecție online a filmului documentar ”Lizica Codreanu – o reconstituire”, realizată de CNDB în 2020.
Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena și în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Arte Constantin Brâncuși, Târgu Jiu și Biblioteca Județeană Christian Tell, organizează sâmbătă, 20 februarie 2020, de la ora 12.00, evenimentul ”Dialoguri la masa tăcerii – 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși”. Evenimentul va avea loc pe platforma Zoom și va putea fi urmărit pe canalul de YouTube al Bibliotecii Naționale a României.
Ateneul Național din Iași organizează vineri, 19 februarie, un program de manifestări care va începe, la ora 13.00, cu lansarea proiectului cultural ”Luna Sculptorilor Români”.
Totodată, lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu”, specializarea sculptură, al Colegiului Național de Artă ”Octav Băncilă”, sau al Școlii Populare de Arte ”Titel Popovici” din Iași, vor putea fi admirate atât la interiorul, cât și la exteriorul clădirii.
Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va vedea, în premieră, o scrisoare scrisă și semnată olograf de către marele sculptor Constantin Brâncuși. Expoziția și obiectul Brâncuși sunt expuse timp de 30 de zile, iar taxa de vizitare este de 5 lei. Ziua de 19 februarie continuă cu vernisaje, manifestări artistice și concerte.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj difuzează vineri, 19 februarie, ora 19.00, pe pagina sa oficială de Facebook, spectacolul ”Iona” de Marin Sorescu, în regia lui Gábor Tompa. În această producție, Iona este artistul Constantin Brâncuși. Spectacolul este realizat în coproducție cu Teatrul Nottara din București.
Teatrul Marin Sorescu din Craiova va dedica amintirii lui Brâncuși spectacolul ”Obsesii” de Claudiu Sfîrschi-Lăudat în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, la sala Amza Pellea, începând cu ora 19.00.
La Constanța se vor organiza activități cultural-educaționale. Constănțenii vor vedea filmul ”Constantin Brâncuși, între Pământ şi Cer pe Calea Sufletelor”, producție Trinitas TV. Filmul va fi prezentat pe site-ul Primăriei municipiului Constanța și pe paginile de web ale mai multor unități școlare din municipiul Constanța.
Tot la malul mării vor fi susținute lecții dezbatere pe tema artei lui Brâncuși, la trei unități de învățământ din municipiul și județul Constanța: Colegiul Național de Arte ”Regina Maria” Constanța, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Constanța și Liceul Teoretic ”Carmen Sylva” Eforie Sud. De asemenea vor fi expoziții de carte și seri de film.
Mai multe detalii despre desfășurarea evenimentelor Brâncuși pot fi găsite pe website-urile instituțiilor din orașul vostru.
ȘTIRI PENTRU COPII vă aduce ultimele noutăți din cultură și artă. Nu uitați să citiți site-ul nostru în fiecare zi.
Ascensiune: urcare
Sursă: evz.ro , digi24.ro , Historia.ro