Și copiii fără tată au drepturi! Comunitatea părinților singuri din România a demarat o campanie. Ei solicită Ministerului Educației Naționale să ofere drepturi similare tuturor copiilor care nu au doi părinți. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII mai multe detalii.
În România și în lume există un număr important de copii care, din diverse motive, nu pot beneficia de sprijinul ambilor părinți. În unele cazuri, unul dintre părinți a decedat, în alte cazuri, tatăl nu este prezent în viața copilului sau nu este cunoscut (viol, inseminare artificială etc.). Așadar, comunitatea părinților singuri din România a demarat o campanie. Prin aceasta solicită Ministerului Educației Naționale să ofere drepturi similare tuturor copiilor care nu au doi părinți.
„Deși este evident faptul că un copil care are liniuță în certificatul de naștere în dreptul tatălui nu poate primi sprijin decât din partea singurului părinte care l-a recunoscut (mama), deși inclusiv DEX – ul spune că orfan = „care n-are părinți ori are numai tată sau numai mamă” (Scriban 1939), majoritatea școlilor din România cer la documente justificative certificatul de deces al unuia dintre părinți, excluzând din start copiii care de la naștere nu au decât un singur părinte”, se arată în mesajul campaniei.
Copiii ar trebui să primească tratament egal
„În comunitatea noastră sunt numeroase mame care au copii cu liniuță în certificatul de naștere, copii nerecunoscuți de proprii tați. Ni s-a semnalat faptul că, de cele mai multe ori, atunci când se depun dosarele pentru bursele sociale, acești copii nu sunt asimilați categoriei orfanilor și li se cere dovada decesului unuia dintre părinți, un certificat de deces, pe care evident că nu îl pot aduce. Anul trecut, împreună cu o colegă de a mea de la Universitatea de Vest, Melinda Dincă, am trimis fostului ministru al învățământului o solicitare în acest sens. Aceasta este legată de ordinul acesta care reglementează bursele școlare. Însă, din păcate nu am primit un răspuns concludent. Nu ni s-a spus nici că se vor produce aceste schimbări, nici că nu consideră că acest lucru oportun. Am primit doar un răspuns de complezență.
Împreună cu alți colegi din comunitate am trimis numeroase mail-uri către inspectoratele școlare, către școli, către ministere, iar răspunsurile primite nu au fost în măsură să ne clarifice, fiind uneori contradictorii, iar de cele mai multe ori nu am primit răspuns. Atunci am ajuns la această formă.
Am inițiat această campanie sprijinită de mai multe grupuri de părinți, de mai multe comunități de părinți de pe Facebook. Ni s-au alăturat de asemenea și alte personalități publice. Melania Medeleanu, de exemplu, și-a făcut publică susținerea. Sperăm că vom reuși în acest fel să atragem atenția asupra acestui segment, asupra copiilor, asupra elevilor care au un singur părinte, pentru că, firesc ar fi copiii din aceeași categorie să primească tratament egal, indiferent care este motivul pentru care un părinte nu există, că a decedat, sau că pur și simplu nu poate fi cunoscut”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Lect. univ. dr. Adrian Pășcuță, inițiatorul campaniei.
Dacă doriți să susțineți acest demers, puteți semna petiția aici.