Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre antilopa saiga, animalul care pare venit din filmele Star Wars.
Antilopa saiga este o specie de animale care se găsește în Eurasia centrală și nordică. Denumirea sa științifică este Saiga tatarica. Datorită înfățișării bizare, cu toții putem fi de acord că acest animal pare venit din filmele Star Wars.
Primele fosile ale antilopei saiga datează de acum aproximativ 100.000 de ani. Arheologii sunt de părere că pe vremuri acestea acopereau un teritoriu imens. Se crede că acestea au trăit aproape în toată emisfera nordică, începând din Anglia și până în Siberia, Alaska și Canada.
Antilopele saiga au existat chiar și în România și în Moldova. Un număr mare de antilope popula nu doar câmpiile din Basarabia, Vaslui și Iași ci și Câmpia Bărăganului și stepele dobrogene. Ba chiar mai mult, unele documente din secolul al XVI-lea arată că acestea erau vânate în zona Bucureștiului. Oamenii de pe atunci o numeau “oaie sălbatică”. Din păcate, faptul că a fost vânată intens a făcut ca antilopa saiga să dispară de tot din România în secolul al XVIII-lea.
Înălțimea la care poate ajunge o antilopă saiga este de până la 82 de centimetri. Greutatea poate să ajungă până la 69 de kilograme. Una dintre cele mai interesante trăsături ale antilopei sunt cele două nări extrem de apropiate care atârnă. Alte trăsături care merită menționate sunt acele pete care se află pe obrajii și de pe nasul antilopei și urechile care pot ajunge până la o lungime de 12 centimetri.
În timpul migrațiilor văratice acel nas ciudat are un rol foarte important. Nările ajută la filtrarea prafului ridicat de cireadă pentru nu fi respirat de antilope. De asemenea, acestea reglează temperaturii sângelui. În timpul iernii nasul încălzește aerul înainte de a fi inspirat în plămâni.
Și blana se schimbă în funcție de anotimp. În timpul verii aceasta are o culoare gălbuie-roșiatică, asemănătoare nisipului. Iarna culoarea blănii se schimbă în una gri-maronie. Firele de păr care în timpul verii pot măsura până la 30 de milimetri pot ajunge în perioada friguroasă să măsoare până la 70 de milimetri.
Doar antilopele mascule au coarne. Acestea sunt translucide, adică parțial transparente, și au o culoare asemănătoare cerii. La bază coarnele pot ajunge să aibă un diametru de până la 33 de milimetri. Lungimea acestora diferă în funcție de țara de origine a antilopelor. Antilopele saiga din Rusia pot avea coarne cu o lungime de până la 38 de centimetri în timp ce cele din Mongolia pot avea coarne de maxim 22 de centimetri.
Antilopele saiga formează cirezi foarte mari și trăiesc de obicei în semi-deșerturi, stepe și pajiști. Acestea se hrănesc în principal cu plante, unele fiind chiar otrăvitoare pentru alte animale. Antilopele eurasiatice pot acoperi distanțe foarte lungi și pot înota în râuri dar evită zonele abrupte.
Perioada de împerechere începe în noiembrie când masculii încep să se lupte între ei pentru a impresiona femelele. Câștigătorul poate să ajungă să conducă o cireadă de la 5 până la 50 de femele. Odată cu venirea primăverii, viitoarele mămici se adună împreună pentru a naște puii de antilope. Două treimi dintre nou născuți sunt gemeni, în timp ce cealaltă treime este constituită din pui care se nasc singuri.
Din păcate coarnele antilopei saiga sunt folosite în medicina tradițională chinezească. Acest lucru a făcut ca ele să fie vânate intens de-a lungul timpului. Un singur corn poate costa până la 150 de dolari. Din cauza cererii mari de coarne, toată populația de antilope saiga din China a fost omorâtă, chiar dacă acestea sunt considerate o specie protejată de lege.
Populația de antilope saiga este una dintre populațiile de mamifere mari care a scăzut cel mai drastic în ultimii ani. Atât vânatul cât și construcțiile și defrișările le-a limitat mult habitatul antilopelor. Schimbările constante ale mediului le-au făcut pe antilope să caute constant rute noi pentru a migra.
În prezent, principalele rute trec prin cinci țări diferite iar antilopele trebuie să treacă peste căi ferate, ziduri și mine. Acestea nu doar că le îngreunează mult migrarea, ci le pune viața în pericol. Au existat cazuri în care ciudatele animale au rămas blocate într-o zonă îngrădită și au murit de foame. Începând cu anul 2011 Kazakhstan a construit mai mult de 150 de kilometri de gard de sârmă la granița cu Uzbekistan. Deși mai mulți oameni și-au prezentat public îngrijorările cu privire la modul în care acesta va limita migrarea antilopelor autoritățile au decis să îl construiască în continuare.
Sursă foto: wikipedia.org, nationalgeographic.com, nigge.com, tagesspiegel.de