Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre WC, un obiect nelipsit din casele noastre.
Una din invențiile fără de care oamenii nu și-ar putea imagina viața este WC-ul (acronim de la water closet) sau vasul de toaletă. În limbajul uzual i se mai zice „tron”, „budă” etc. Toaleta a avut o evoluție spectaculoasă. Gândiți-vă că în Evul Mediu oamenii foloseau oale de noapte, iar conținutul îl aruncau pur și simplu în stradă. Partea bună este că cei care treceau pe stradă erau atenționați printr-un strigăt de avertizare. Cei mai bogați, care trăiau în castele aveau o toaletă mai „modernă”. Asta fiindcă aveau o mică încăpere, asemănătoare unui balcon închis, construită deasupra unui șanț cu apă.
Vespasian (69 – 79 d. Hr.) a fost un împărat roman renumit, printre altele, pentru crearea a sute de toalete publice pentru bărbați. Acestea au primit numele împăratului, fiind numite vespasiane. Probabil credeți că femeile erau discriminate. De fapt, femeile nu prea plecau de acasă așa că aceste toalete au fost create pentru bărbații pe care-i prindea nevoia pe stradă. Ca o curiozitate, pentru că Imperiul Roman avea nevoie de bani, împăratul Vespasian a introdus taxă pentru toaletele publice.
Există și o poveste legată de această decizie a împăratului care ulterior a generat o expresie folosită și în zilele noastre. Multă lume nu a fost de acord cu introducerea acestei taxe, printre care și fiul său cel mare, Titus. Pentru a-l convinge că nu are dreptate, împăratul l-a pus să miroasă monedele întrebându-l dacă simte iz de urină. Răspunsul său a fost unul negativ, iar atunci împăratul i-a spus „Pecunia non olet”. În traducere, asta înseamnă „banii nu au miros”, o expresie, cum am spus, folosită și în ziua de azi. Cu ajutorul acestei taxe împăratul a reușit să scoată Roma din criză. Ba mai mult, i-a lăsat o avere impresionantă fiului său care a urmat la conducere.
Toaletele publice existau încă din anul 315. Într-adevăr ele nu seamănă cu cele de azi. În Roma erau 144 de toalete publice. Imaginați-vă o bancă lungă care are din loc în loc câte o gaură și dedesubt un canal de scurgere. Pe acele găuri se așezau oamenii și își făceau nevoile fiziologice. Mai mult decât atât, chiar socializau în acest timp. Multă lume face asta și azi. Nu vorbind neapărat cu altcineva, ci butonând telefonul mobil.
Toaletele la care se putea trage apa au apărut în anul 1596. Atunci britanicul Sir John Harrington a publicat un studiu în care a descris cum funcționează noua toaletă pe care a numit-o Ajax. A instalat una la el acasă, iar apoi a mai instalat una și la Regina Elisabeta I a Marii Britanii. Deși noua toaletă era una mai igienică regina a refuzat să o folosească pe motiv că făcea gălăgie când trăgea apa.
De atunci, WC-ul s-a apropiat încet, încet de forma pe care o cunoaștem azi. Rezervorul cu mâner al vaselor de toaletă a fost inventat, aproape două secole mai târziu, de scoțianul Alexander Cummings, în anul 1775. Peste trei ani, în 1778, inventatorul Joseph Bramath a îmbunătățit toaleta adăugându-i sistemul de valvă cu flotor.
În curând toaletele cu care ne-am obișnuit vor deveni istorie pentru generațiile viitoare. Spunem asta pentru că tehnologia a evoluat atât de tare încât chiar și WC-urile se bucură de ea. Iată câteva curiozități despre cele mai „wow” WC-uri din lume:
Acronim: cuvânt format din prima sau primele litere ale cuvintelor dintr-o sintagmă, dintr-o expresie, dintr-un titlu;
Flotor: nume dat unor obiecte care plutesc la suprafața apei, destinate să efectueze măsurători sau reglaje ori să susțină la suprafață corpuri submersibile; plutitor.
[foogallery id=”29422″]
Sursă foto: en.wikipedia.org, itsyourturnblog.com, theguardian.com, abell.co.uk, dumazahrada.cz, instagram.com, history.com