Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. Aflați câți micuți suferă de aceasta boala în țară și în lume
Cancerul este o boală adesea mortală cu care un număr mare de oameni de pe glob se confruntă. Pentru a-i celebra pe tinerii supraviețuitori și pe cei care se luptă în acest moment cu el, 15 februarie a fost desemnată drept Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer. Haideți să aflăm ce este cancerul și cum putem să îi ajutăm pe copiii care suferă în acest moment din cauza lui.
Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer celebrează în acest an cea de-a 20-a ediție. Această zi este una specială deoarece ne pune în fața ochilor o realitate tristă. Cancerul afectează global sute de mii de copii anual. Din păcate, mulți dintre aceștia nu supraviețuiesc. Totuși, ce este cancerul?
Ce este cancerul
Cancerul este o grupare de boli caracterizate prin creșterea și răspândirea necontrolată a unor celule anormale. În cazul în care creșterea nu ajunge să fie controlată aceasta poate cauza difuzarea în tot corpul și moartea. Cauza producerii acestor celule nu este încă înțeleasă complet de medici și de oamenii de știință. Totuși, de-a lungul timpului au fost observați mai mulți factori care ar putea crește șansele apariției acestuia: tutunul, obezitatea și mutațiile genetice moștenite.
În România sunt diagnosticate anual 400 de cazuri
Anual sunt diagnosticați cu cancer 300.000 de copii pe tot globul. 80% dintre aceștia ar putea supraviețui dacă ar avea acces la servicii medicale de calitate. Din păcate, cancerul zdruncină în special familiile cu venituri modeste, aceștia neputând să acopere costurile tratamentului. În consecință, mai mult de 90% dintre decesele din cauza cancerului în rândul copiilor apar în familiile sărace.
În România sunt diagnosticați anual cu cancer aproximativ 400 de copii. Asta înseamnă că rata de incidență este de 10 cazuri la suta de mii de copii. Cea mai mare frecvență este la grupa de vârstă 0 – 4 ani. Cele mai puține cazuri se înregistrează la adolescenții cu vârste cuprinse între 15 – 19 ani.
Cele mai des întâlnite tumori care afectează copiii sunt leucemiile (31%). Acestea sunt urmate de limfoame (16%), adică tumori ale țesutului limfatic, tumori ale sistemului nervos central (14%) și de tumori osoase și țesuturi moi (7%).
Rata de supraviețuire la copiii din România este 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanță cu media Europei de Est.
Ajută-i pe cei mici să învingă cancerul
Vindecarea cancerului în rândul copiilor ar trebui să fie o prioritate. Nimeni nu merită să sufere din cauza acestei boli, în mod special nu cei mici. Această zi deschide un dialog despre una dintre principalele probleme ale secolului XXI și ne face să ne gândim la copiii care nici nu au avut șansa să își îndeplinească visele. Arată că îți pasă, sprijină organizațiile care luptă pentru sănătatea celor mici. Doar împreună putem să facem diferența. Una dintre campaniile care luptă pentru acest scop este Dăruiește Viață. Cu un simplu SMS poți să sprijini construirea primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă. Mai multe informații despre această campanie puteți găsi accesând acest link.