Cercetătorii au explicat de ce panda este alb cu negru
Cercetătorii de la Universitățile Davis și Long Beach, ambele din California, au explicat de ce ursul panda este alb cu negru. O întrebare interesantă, nu? ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă răspunsul la ea.
Urșii panda sunt fără doar și poate unele dintre cele mai ușor de recunoscut animale. Și pe deasupra mai sunt și foarte drăguțe. Culoarea blăniței pe care o au acești urși este una destul de rar întâlnită. Întrebarea „de ce panda este alb cu negru?” și-au pus-o chiar și cercetătorii. Au vrut să vadă care este explicația așa că s-au apucat de treabă.
„Înțelegerea de ce panda gigant are o astfel de colorare izbitoare a fost o problemă de lungă durată în biologie, care a fost dificil de abordat. Asta deoarece practic niciun alt mamifer nu are acest aspect, ceea ce face analogii dificile”, a spus autorul principal al studiului Tim Caro, profesor la Universitatea Davis.
Oamenii de știință au tratat fiecare parte a corpului ca pe o zonă independentă. Au comparat culoarea pe care o are blana unui panda cu aspectul blănii de la alte 195 de specii de carnivore, precum și 39 de specii de urși înrudiți cu panda.
Descoperiri
Prin aceste comparații studiul arată că blana albă care ocupă cea mai mare parte a corpului îl ajută pe panda să se ascundă în zăpadă. Brațele și picioarele negre îl ajută să se ascundă în întuneric, iar petele negre de la ochi îi ajută să se recunoască reciproc. De asemenea, urechile mici și negre ale urșilor panda îi ajută să se apere. Cu ajutorul lor le transmit prădătorilor ideea că sunt foarte feroce.
Oamenii de știință sugerează că această dublă colorare provine din dieta sa proastă de bambus și din incapacitatea de a digera o varietate mai largă de plante. Acest lucru înseamnă că panda nu poate stoca niciodată suficientă grăsime pentru a hiberna pe timpul iernii. Așa cum fac majoritatea urșilor. Deci, asta înseamnă că panda trebuie să fie activ pe tot parcursul anului călătorind pe distanțe lungi și trăind în diverse tipuri de habitate care variază de la munți cu zăpadă la păduri tropicale.
În concluzie, culoarea pe care o are blana urșilor panda are două funcții: comunicare și camuflaj.
Dicționar
Analogie: asemănare (parțială) între două sau mai multe noțiuni, obiecte, situații, fenomene etc.;