Povești peste care nu putem trece. Organizația Salvați Copiii a organizat astăzi, 9 februarie 2021, o dezbatere publică importantă. Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet. Aflați de la ȘTIRI PENTRU COPII despre ce s-a discutat.
Anual, data de 9 februarie marchează Ziua Siguranței pe Internet. Organizația Salvați Copiii România a organizat o dezbatere publică, alături de reprezentanți ai autorităților și ai societății civile. S-a discutat despre riscurile și provocările la care sunt expuși copiii în mediul online și pe care pandemia De COVID-19 le-a amplificat.
Motivul dezbaterii
Deși Internetul ne aduce foarte multe beneficii și ne ușurează viața, acesta vine cu pericole și situații în care oamenii au de suferit. Pandemia COVID-19 a amplificat o parte dintre aceste riscuri. Din rațiuni sanitare, pandemia a contribuit la creșterea timpului pe care copiii au fost nevoiți să îl petreacă pe internet. Cyberbullying-ul, proliferarea știrilor false sau dependența de dispozitive digitale sunt doar câteva dintre fenomenele care s-au intensificat în ultima perioadă.
Există și numeroase site-uri și grupuri online în care sunt distribuite, uneori contra cost, imagini (foto și video) cu copii în ipostaze compromițătoare. O mulțime de platforme online oferă inclusiv opțiunea de a descărca aceste materialele. Astfel se generează milioane de replici ale acestor imagini. Distribuirea imaginilor compromițătoare cu copii în spațiul virtual își pune amprenta în mod dramatic asupra vieții acestora pe termen indefinit.
„Din studiile pe care Salvaţi Copiii le-a făcut, peste 61% dintre copii cu vârste între 12 şi 17 ani spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a unui material văzut pe Internet. Vorbim de materiale care au un conţinut violent, incită la violenţă sau au un caracter sexual explicit. Chiar dacă se declară deranjaţi de ceea ce au întâlnit online, de informaţiile pe care le-au văzut, foarte puţini copii au o reacţie. Fie de a vorbi cu un adult despre, fie de a găsi o cale de rezolvare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei.
Povești peste care nu putem trece
Cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet a fost lansată campania Unskippable Stories sau „Povești peste care nu putem trece”, dezvoltată de Salvați Copiii. Campania are ca scop implicarea adulților în raportarea conținutului pornografic infantil din mediul online.
„Pornind de la ideea că este o realitate pe care nu o putem ignora, am realizat o serie de spoturi audio. Acestea vor fi rulate pe Youtube, pe Facebook, dar şi pe alte site-uri şi platforme online. Reflectă realitatea crudă a copiilor care sunt victimele abuzului. Au fost realizate folosind vocile unor actori celebri ilustrând conversaţii care au loc între abuzatori şi victime, inspirate din cazuri reale”, a adăugat Gabriela Alexandrescu.
Campania urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la fenomenul imaginilor care înfățișează abuz sexual asupra copiiilor. Un al doilea țel este să crească nivelul de înțelegere al importanței raportării lor.
„Impactul acestor crime în România și în Marea Britanie este devastator. Și regret că poliția identifică în mod regulat copii români care sunt abuzați și exploatați chiar în Marea Britanie. România este de multe ori o țară sursă pentru generarea, vânzarea și distribuția de conținut online ilegal. Unul din punctele forte al României din punct de vedere economic este cel legat de infrastructură și aptitudinile sale în domeniul IT-ului. (…) Pe măsură ce societățile noastre devin mai digitalizate, este important să acționăm împotriva riscurilor care provin din această dezvoltare”, a declarat E.S. Andrew James Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Dicționar
A amplifica: da sau a căpăta amploare;
Proliferare: înmulțire (anormală ori) suplimentară a celulelor sau a țesuturilor celulare dintr-un organism prin diviziune celulară;