Începe seria ”Atelierele De Acasă” online la muzeu
Luna februarie aduce evenimente surpriză la muzeu. Muzeul Național al Țăranului Român începe seria ”Atelierele De Acasă” pentru copii mici și mari. Când și unde? Aflați în continuare.
Începând cu data de 15 februarie copiii se vor distra și învăța la Muzeul Național al Țăranului Român. Atelierul de Creativitate propune copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani revenirea la atelierele de după sau în loc de școală, în care poveștile sunt transpuse în teatru de umbre, în scrisori și felicitări ștampilate, în povești audio, în animații, în expoziții virtuale și, de ce nu, în muzee personale deschise prietenilor și familiilor chiar în sufragerie
”Poveștile ne apropie, ne transformă, ne dăruiesc prieteni și aventuri de neuitat. Ele rezistă în timp și în fața tuturor dificultăților, ne dau forță și încredere și ne aduc împreună”, spun reprezentanții muzeului.
Cum participați?
Atelierele propuse în cadrul proiectului #AteliereDeAcasăMȚR fac apel la creativitate, la tehnici tradiționale și la abordări multidisciplinare și se vor desfășura pe platforma online Zoom, săptămânal, începând cu 15 februarie 2021, conform programului anunțat pe pagina de FB – Educație Muzeală MȚR, dar și cu posibilitatea înscrierii unui grup școlar pe adresa de e-mail: atelieruldecreativitate@gmail.com în vederea stabilirii unui tip de atelier și a unui interval orar adecvate grupului.
Prețul unui bilet este de 25 de lei/participant (în preț nu sunt incluse și materialele necesare realizării atelierelor, lista materialelor urmând a fi comunicată fiecărui participant după confirmarea plății).
Ce ateliere se fac?
Atelierele de construcție scenografică cu Beatrice Iordan vă așteaptă în fiecare miercuri, de la 14.00 la 15.00) cu diferite povești și idei. Prima temă este intitulată ”Povești ștampilate – felicitări și scrisori pentru cei dragi” și este pentru copiii începând cu vârsta de 6 ani. Se vor realiza felicitări folosind tehnici inedite (ștampile, desen și scriere creativă). La final va avea loc o mică expoziție online
O altă temă este ”Buchețel de flori din lână” și este tot pentru copiii peste șase ani. Folosind lână netoarsă, ace speciale (pentru copii mai măricei sau părinți), fetru și foarfece, se va realiza un buchețel de flori.
”Masca – Personaje din basme populare românești” este pentru cei peste 8 ani. Tema atelierului se va realiza în cadrul a două întâlniri. Aici se vor realiza o serie de măști care să reprezinte personaje din diferite basme românești. Tipologii de personaje: Baba Dochia, Moșul, Făt-Frumos, Zmeul, Sfânta Duminică, Zgripțuroaica etc.
”Păpuși din hârtie. Făt- Frumos și Ileana Cosânzeana” este recomandat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Folosind hârtia mare de împachetat, se vor realiza cele două personaje mult îndrăgite ale basmului românesc – Făt-Frumos și Ileana Cosânzeana.
Multe păpuși
”Păpușă pe deget. Degețica” este tot destinată copiilor de peste șase ani. Folosind un material special care are drept calitate uscarea rapidă, se vor realiza personaje mici, cât un deget, pe care le vom putea „juca” în mici scenete inventate de micii participanți.
”Păpuși din lână. O jucărie bună de pus pe pernă” așteaptă copiii de peste 8 ani. Folosind lâna netoarsă, ace speciale și foarfece se vor face mici figurine moi și pufoase, bune de strâns în pălmuțe înainte de culcare. Recomandat copiilor cu vârsta peste 8 ani.
”Satul vesel” așteaptă tot copiii peste 8 ani. Aici se încearcă construcția unui sătuc românesc cu ajutorul unor sârme sau crenguțe de copac. Aveți nevoie de lipiciuri și hârtie moale transparentă.
Copiii devin mai creativi
Ateliere de imaginat și construit cu Valentina Bâcu este în fiecare joi, de la 14.00 – 15.00 și vă propune diferite proiecte mici și creative. Primul este atelierul de construit jurnale de poveste unde vei construi jurnalul după chipul și asemănarea personajului/ personajelor de poveste preferate. Acesta este recomandat copiilor peste 7 ani
”Atelier de realizat povești prin tehnica linogravurii” este pentru copiii mai mari, peste 10 ani. Aici regăsiți plăcerea de a realiza manual și de a produce serii, dar fără a apela la tipar sau imprimantă. Doar cu o bucată de linoleum, dăltițe, cerneală colorată și multă imaginație. Se poate realiza și sub forma unui modul cu 2-3 întâlniri, și sub forma unui atelier de introducere în tehnica linogravurii (cu o singură întâlnire).
Atelier de animație este o altă idee genială care vă invită la două întâlniri grozave. Dacă ai între 8-12 ani și te gândești serios că rolul de regizor, scenarist sau animator ți s-ar potrivi și-ți plac și poveștile țărănești sau basmele populare ești așteptat la un atelier de realizare animație. Atelier preesupune două întâlniri frumoase.
Ce vedem când privim? Cu ajutorul fotografiilor din Arhiva de Imagine MȚR ești provocat să te oprești pentru o oră, să privești și să (te) gândești la o fotografie veche. Se poate realiza și sub forma unui modul cu 2-3 întâlniri sau sub forma unui singur atelier.
La radio
Muzeul din sufragerie este pentru copiii începând cu 8 ani. Organizatorii îi invită pe cei mici să răspundă la întrebarea ”Oare ce-i trebuie unui muzeu să placă publicului?”
Atelierul de redactare de rubrici radio cu Monica Chiorpec este în ultima zi de vineri a lunii, de la 14.00 – 15.00. Acest atelier radio le propune copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani o viziune proaspătă și inedită asupra radioului. Participanții vor învăța cele mai importante lucruri despre tendințele actuale din lumea radioului, se vor deprinde cu câteva tehnici de bază în redactarea de diferite materiale radiofonice și vor înțelege fenomenul fake news.