De ce se maturizează băieții mai greu decât fetele?
Mereu s-a spus că băieții se maturizează mai greu decât fetele, dar acum avem și dovada. Un studiu științific explică diferențele subtile ale creierului dintre băieți și fete, în timpul copilăriei și adolescenței. Iată mai multe detalii.
Generalizarea potrivit căreia fetele se maturizează mai devreme decât băieții este o controversată și discutabilă. Am auzit această afirmație în mediul nostru, fie de la bunici, mame sau profesori de la școală. Este adevărat, exista diferențe de comportament. Un copil de sex feminin pare mai responsabil într-un fel sau altul la nivel emoțional. Dar de ce? Dincolo de stereotipurile de gen este vorba despre diferențe în structura creierului. Comunitatea științifică a analizat această problemă prin studii și investigații medicale
Suntem la fel la naștere
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește adolescența ca perioada de creștere și dezvoltare umană care apare după copilărie și înainte de maturitate, între 10 și 19 ani, și tocmai în acest stadiu există o schimbare cerebrală mai mare și continuă. După cum asigură studiul, publicat de Institutul Național de Sănătate (NCBI), atât bărbații, cât și femeile au aproximativ aceeași cantitate de fibre cerebrale la naștere. Aceste celule creează o rețea care ne ajută să învățăm și să ne dezvoltăm. În cadrul studiilor, aceștia au scanat creierul a 121 de persoane cu vârste cuprinse între 4 și 40 de ani folosind scanări RMN și au constatat că unele fibre cerebrale care leagă regiuni îndepărtate ale creierului tindeau să rămână stabile, în timp ce alte conexiuni mai scurte erau eliminate. Ce înseamnă asta?
Efectul creierului Plug-and-Shoot
În cadrul cercetării, se sugerează că nu contează atât de mult dacă suntem bărbați sau femei. De ce? Se pare că în timpul copilăriei creierul nostru suferă o restructurare semnificativă. Conexiunile din creier care nu sunt utilizate în mod regulat tind să se micșoreze și să se evapore din cauza lipsei de utilizare, în timp ce rețelele neuronale care sunt utilizate frecvent se hrănesc și supraviețuiesc. Acest lucru este cunoscut sub numele de ”plug and shoot”, adică așa-numita supraviețuire a celor mai utilizate rețele neuronale.
Co-autorul studiului, omul de știință Sol Lim a explicat ”Acest proces selectiv de tăiere, care are loc mai devreme în creierul feminin, se numește vărsare preferențială. Acest lucru păstrează proprietățile centrale ale rețelei cerebrale care sunt cruciale pentru prelucrarea informațiilor și dezvoltarea cognitivă”, spune el. Astfel, și având în vedere aceste procese cerebrale, oamenii de știință au ajuns la concluzia că creierul femeilor se maturizează mai devreme în anumite zone emoționale în timpul copilăriei și adolescenței.
Cât de diferit este creierul bărbaților și femeilor?
Cercetătorii cred în continuare că creierul femeilor are tendința de a avea mai multe conexiuni în cele două emisfere ale creierului. ”Creierul lor se reorganizează mai eficient și astfel realizează o stare mai matură pentru a procesa mediul”, spun medicii.
În cele din urmă, cât de diferit este creierul bărbaților și al femeilor? Poate maturitatea se regăsește și în creierul privitorului, care ascultă și emite mesaje. S-ar putea să nu existe nicio explicație de ce băieților li se pare distractive anumite lucruri, iar fetelor nu. În orice caz, știința indică o diferență în modul în care se dezvoltă creierul nostru. Și cine poate argumenta acest lucru?