Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Insulele Comore, insulele de parfum
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai sunt și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Insulele Comore, insulele de parfum.
Insulele Comore sunt un stat independent care cuprinde trei insule aflate în Oceanul Indian, pe coasta Africii de Est. Mayotte, cea de-a patra insulă a grupului, deși face parte din același arhipelag, aparține administrativ de Franța.
Punct important de comerț
Insulele vulcanice ale arhipelagului comorian au fost numite de-a lungul timpului “insulele de parfum” datorită peisajelor fantastice și datorită mirosurilor emanate de flora locală. Cele patru insule au servit drept un punct important de comerț. Acestea uneau lumea africană cu Asia, mai exact cu India și Japonia.
Geografic vorbind, insulele de parfum se află între Madagascar și continentul african, la 290 de kilometri de acesta. Cele patru insule se numesc N’gazidja, Mwali, Ndzuwani și Mayotte. Populația este de aproximativ 850.000 de oameni, majoritatea trăind în mediul rural. Capitala Insulelor Comore este Moroni – cel mai mare oraș.
Datorită climatului tropical, Insulele Comore au două anotimpuri clar definite. Cel răcoros și uscat este între luna mai și luna octombrie iar cel călduros și umed este între noiembrie și aprilie. Musonul de vară face ca noiembrie să fie cea mai caldă lună din an, temperaturile ajungând până la 33 °C.
Doar o șesime din insulă mai e acoperită cu păduri
Defrișările de păduri au făcut ca mai puțin de o șesime din insule să rămână acoperite de copaci. Pe coastă pot fi găsite păduri de mangrove. Odată ce începem să avansăm în interiorul insulelor, descoperim păduri de cocotieri și de bananieri. De asemenea, iasomia și alte plante extrem de parfumate le dau insulelor mirosul pentru care sunt binecunoscute.
La fel ca și în Madagascar, fauna din Insulele Comore constă în diferite specii de păsări, lemuri, lilieci, șopârle și crabi giganți. Datorită creșterii numărului de locuitori, mai multe specii de animale sunt acum în pericol de dispariție.
Influență arabă până în sec. al XIX-lea
Insulele Comore au fost populate de migranți malayo-polinezieni în secolele V – VI d.Hr. De asemenea, arabii au constituit o parte mare din populație. Insulele nu au intrat în atenția europenilor decât în anul 1527, atunci când au apărut pentru prima dată pe o hartă desenată de cartograful portughez Diego Ribero. Deși mai multe grupuri de cercetători europeni au ajuns pe insule, acestea au rămas sub influența arabă până în secolul al XIX-lea.
Franța a preluat posesia insulei Mayotte în anul 1843. Celelalte trei insule au intrat sub protectorat abia în anul 1886. La început insulele aparțineau administrativ de Madagascar.
Prima formă de independență a Insulelor Comore le-a fost acordată în anul 1961, atunci când insulele au primit autonomie internă. În anul 1974 insula Mayotte a decis prin vot că vrea să facă parte mai departe din protectoratul francez iar, la un an după, celelalte trei insule și-au dobândit independența.
În prezent țara este foarte instabilă din punct de vedere politic. Pe insule au avut loc în ultimii 20 de ani o mulțime de conflicte și schimbări de conducători din motive de corupție, lucru ce afectează sever nivelul de trai al cetățenilor.
Populația este diversă
Populația insulelor este destul de diversă, aceasta având la origine atât imigranți polinezieni cât și negustori arabi, persani și oameni din Madagascar. Limbile oficiale ale insulelor sunt comoriana, araba și franceza. Majoritatea populației este musulmană, islamul fiind religia oficială a Insulelor Comore.
Mai mult de două treimi din oameni locuiesc în zone rurale. Insula N’gazidja conține mai mult de jumătate din populația țării. Atât rata natalității cât și cea a deceselor sunt mari în Insulele Comore. Mortalitatea infantilă este una dintre principalele probleme cu care țara se confruntă. Aproape două cincimi din populație are mai puțin de 15 ani.
Insule dependente de sprijin extern
Insulele Comore sunt sărace, majoritatea cetățenilor educați preferând să emigreze în Franța. Moroni, care se află pe insula N’gazidja, are majoritatea centrelor comerciale și de manufactură din țară. În afară de aceste posibilități, locuitorii țării nu au alte alternative decât să recurgă la agricultură. Deși insulele dețin kilometri întregi de plaje superbe, instabilitatea politică i-a îndepărtat pe mulți potențiali turiști. În prezent, insulele sunt dependente de ajutorul economic primit din partea Uniunii Europene, în special al Franței. Și Arabia Saudită, Japonia și Kuweit asigură sprijin economic.
Curiozități despre Insulele Comore
Insulele Comore sunt una dintre cele mai sărace țări din Africa. 20% din populație nu are un loc de muncă și doar 60% e alfabetizată.
Insulele Comore sunt insule vulcanice. Cel mai înalt vârf este Vârful Karthala care măsoară 2361 de metri înălțime.
Principalele industrii ale țării sunt pescuitul, turismul și producția de parfum.