Astăzi a fost prezentat mult așteptatul ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății în care sunt prezentate mai multe reguli, dar și sfaturi privind revenirea elevilor în clase. Momentan, este un document în lucru, pe masa miniștrilor. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe despre cum va începe școala de luni.
În proiectul de ordin comun al miniștrilor, care prezintă regulile ce trebuie respectate pentru redeschiderea școlilor, există câteva aspecte adresate conducerii unităților de învățământ și anume:
De asemenea, unitățile de învățământ au obligația de a-și organiza activitatea astfel încât să se prevină îmbolnăvirile prin:
Deși școlile se redeschid, există totuși câteva excepții. Personalul didactic din cadrul unităților de învățământ aflat în grupa de risc poate desfășura activități didactice în sistem online. Asta însă, numai în baza unei certificări emise de medicul de medicina muncii. În această categorie intră vârstnicii, persoanele cu diabet zaharat sau alte boli cronice și persoanele cu imunitate deficitară. În acest caz conducerea unității va adapta orarul școlar în mod corespunzător.
De asemenea, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală. Pentru aceștia directorii școlilor vor identifica, după caz, soluții pentru asigurarea predării online.
O altă categorie de preșcolari sau elevi care pot să nu participe fizic la școală sunt cei care locuiesc cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc. Acest lucru se poate face după ce a fost făcută o evaluare a persoanei respective, dacă aceasta nu a fost vaccinată și există riscul de contaminare cu SARS-CoV-2. Copiii pot face școală online la recomandarea medicului și cu acordul părinților sau a tutorelui legal.
În ordinul comun al celor doi miniștri sunt prezentate și situațiile în care se suspendă orele fizice:
1. La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar.
În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Iar elevii din schimbul următor își vor desfășura cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.
2. La apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal.
În această situație se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. La fel ca în cazul claselor de învățământ preșcolar sau primar, dacă există un schimb al elevilor, aceștia vor merge în continuare la școală, după o dezinfectare a sălii.
În perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică, conducerea unității/instituției de învățământ va dispune realizarea următoarelor activități obligatorii:
Un alt aspect foarte important este că purtarea măștii este obligatorie. Atât cadrele didactice cât și elevii au obligația de a purta mască indiferent că se află în interiorul sau exteriorul unității de învățământ. Doar preșcolarii sunt scutiți de purtarea măștii.
Cadrele didactice au obligația să anunțe cadrul medical școlar sau responsabilul desemnat de conducerea unității în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor simptome ale infectării cu COVID-19.
De asemenea, elevii vor fi instruiți în prima zi de școală și cel puțin o dată pe săptămână în vederea respectării măsurilor de protecție și prevenție a infectării.
Proiectul de Ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății oferă și câteva sfaturi pentru părinți:
Pe lângă aceste sfaturi, părinții au obligația de a anunța unitatea de învățământ cu privire la absența elevului în următoarele situații:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut joi o videoconferință la care au luat parte inspectoratele școlare din țară, dar și presa. Inspectorii școlari generali și-au spus punctul de vedere, iar ministrul i-a asigurat că toate propunerile lor vor fi discutate la întâlnirea de mai târziu cu Ministerul Sănătății, în vederea finalizări ordinului comun de ministru.
Iată care au fost principalele declarații pe care ministrul Educației le-a dat:
La întâlnirea de joi dintre cele două ministere se vor discuta propunerile venite din partea inspectoratelor școlare. De asemenea, se va discuta despre elevii din învățământul special și se va stabili măsura suspendării cursurilor într-o unitate de învățământ, în funcție de numărul de cadre didactice infectate.
Sursă foto: pixabay.com/Wokandapix