World Vision cere măsuri urgente pentru redeschiderea școlilor
World Vision România atrage atenția asupra strategiei de redeschidere a școlilor. Organizația este de părere că trebuie luate măsuri urgente pentru redeschiderea școlilor. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune în cele ce urmează care sunt acestea.
Pe lângă respectarea strictă a regulilor de siguranță în școli, fundația World Vision România consideră că trebuie luate patru măsuri de urgență. Prima dintre ele se referă la lansarea unui program național de educație remedială care trebuie să se adreseze elevilor din categoriile vulnerabile. Mai ales acelora din mediul rural care nu au avut acces la educație în ultimul an.
„De aproape un an de zile, ultimele două promoții de absolvenți ai ciclurilor gimnazial și liceal se confruntă cu incertitudini majore legate de examenele naționale, în contextul în care pregătirea elevilor a fost inegală, în funcție de posibilitățile materiale ale familiei, ale școlii și mai ales de mediul în care locuiesc. Toate nivelurile de învățământ au fost afectate”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Evaluarea elevilor și pregătirea profesorilor
Cea de-a doua măsură se referă la evaluarea elevilor pentru a vedea lacunele acumulate și abordarea diferențiată, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei comunități sau categorie de copii. Cei care au avut cel mai mult de pierdut au fost elevii cu diferite dizabilități, copiii din clasele mici, precum și copiii care învață la școli rurale din comunități sărace.
România se numără printre țările cu una dintre cele mai ridicate rate din Europa în ceea ce privește abandonul școlar. Iar luarea acestei măsuri ar ajuta la scăderea ei. Principalele cauze ale abandonului școlar sunt performanțele școlare slabe și sărăcia. „World Vision România organizează programe de educație remedială în beneficiul elevilor din mediul rural care au nevoie de ajutor pentru a-și menține sau îmbunătăți rezultatele școlare. Eficiența acestui tip de program de pregătire este dovedită în practică. Peste 88% dintre elevi din programele World Vision și-au îmbunătățit sau și-au menținut rezultatele școlare la același nivel”, se mai arată în comunicatul de presă transmis.
O altă măsură care trebuie luată urgent este pregătirea profesorilor pentru a ține ore de educație remedială. Acest lucru se poate face oferindu-le resurse educaționale și materiale de îndrumare. World Vision România a realizat un sondaj în rândul cadrelor didactice în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021. 62% dintre cadrele didactice au declarat că au nevoie de soluții de adaptare a conținutului educațional din partea Ministerului Educației.
Educație parentală
Ce-a de-a patra măsură este legată de programele de educație parentală din mediul rural. Conform studiilor realizate de World Vision România, circa 80% dintre copiii de vârstă școlară muncesc în gospodărie, iar 10% dintre copiii cu vârste între 15 și 18 ani nu merg la liceu pentru că lucrează cu ziua.
„World Vision România susține extinderea la nivel național a unor programe de educație parentală. Programul Școala Părinților, curs acreditat de Ministerul Educației Naționale, prin care profesorii trebuie să se implice în învățământul gimnazial și în relația cu părinții, trebuie introdus într-un pachet integrat de servicii pentru părinți și copii, cu accent pe ciclul gimnazial”, se mai arată în comunicatul de presă.
Prin inițiativele sale, pe perioada pandemiei, World Vision România a ajutat peste 20.000 de copii și familiile acestora. Organizația va continua în comunitățile rurale programul „Școala Părinților”. În cadrul acestora părinții sunt însoțiți pas cu pas de consilieri, asistenți sociali și psihologi. Cu toții îi ajută pentru a depăși situații dificile în creșterea și educarea copiilor.
Dicționar
Lacună: ceea ce lipsește pentru ca un lucru să fie bun, desăvârșit.