EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Muncă de sisif. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „muncă de sisif”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Expresia „muncă de sisif” face referire la o muncă foarte grea în zadar. De asemenea, expresia mai poate avea sinonimele „efort uriaș”, “strădanie nesfârșită” sau „ a face un lucru frecvent fără un scop anume”.
Această expresie provine din mitologia greacă. Deși pare că „sisif” este doar un cuvânt neînțeles, acesta este chiar numele unui om.
Cine a fost Sisif?
Sisif a fost fiul lui Aeolus, întemeietor și rege al cetății Corint. Era considerat cel mai viclean dintre muritori. Cu Merope, fiica lui Atlas, a avut mai mulți copii: pe Glaucus, Halmus și Thersander. După o versiune, ar fi fost și tatăl lui Odiseu. Sisif a început să spună lumii secretele lui Zeus. Printre acestea se numără și răpirea Aeginei.
Sisif și-a atras asupra sa mânia lui Zeus și a fost supus în Infern la o caznă perpetuă: el a fost sortit să urce un deal împingând veșnic o stâncă uriașă, care o dată ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale și cazna era reluată. În afară de aceasta, a încercat să rămână nemuritor printr-un șiretlic, însă a fost descoperit de Zeus.
Așadar, de aici provine expresia „muncă de sisif”.
Dicționar
Mitologie: totalitatea miturilor create de un popor sau de un grup de popoare înrudite;
Cazna: asuprire, împilare, nedreptate, tortură;
Perpetuă: a face să dureze sau a continua să dureze veșnic sau vreme îndelungată;