Puzzle Timișoara la cutie – modalitatea de a-ți vedea orașul prin ochii unui turist
Cu toții ne cunoaștem orașul foarte bine, sau cel puțin așa credem. Timișoara la cutie ne oferă șansa de a ne redescoperi orașul din perspectiva unui turist. Aflați în continuare mai multe despre acest proiect și despre unde puteți să achiziționați o astfel de cutie magică.
“După luni de izolare și apoi, de la o distanță și mai mare, tocmai din îndepărtata Polonie, a răsărit această idee, de dorul Timișoarei. Așa cum multora le e dor de (a)casă. Am creat acest proiect din dragoste pentru arhitectura, istoria și poveștile savuroase ale Timișoarei și pentru a transmite dragul de oraș și copiilor noștri. Vă invităm să vă (re)îndrăgostiți de Timișoara, alături de copiii voștri și să priviți orașul prin ochi de turiști!” declară inițiatorii.
Primul set cuprinde cinci clădiri importante din Timișoara
Proiectul a fost creat alături de Dan Ungureanu, unul dintre cei mai îndrăgiți ilustratori de cărți de copii din România. Cutia a fost gândită până la cele mai mici detalii. De asta s-au asigurat partenerii de la Heritage of Timișoara, dar și unii arhitecți, ghizi turistici și istorici.
Dan Ungureanu a redesenat o parte din harta centrului istoric al orașului, din care s-a creat un puzzle. Apoi au fost alese cinci clădiri din diferite perioade istorice, genuri arhitecturale și poziții geografice. Astfel cei implicați ne vor purta într-o călătorie spațio-temporală diversă: Palatul Salamon Brück, Primăria Veche, Fosta Casă “La Leu”, Opera Română din Timișoara și Cinematograful Studio.
Aceste clădiri au fost redesenate sub forma unor cărți poștale cu dimensiunea A5. Ele pot fi înrămate pe post de tablou, fiind niște bijuterii de artă ce cuprind detalii arhitecturale emoționante cum doar Dan Ungureanu știe să o facă. Munca cea mai grea a fost desenarea celor cinci clădiri în format planșă. Acestea trebuiau să redea prin decupare, îndoire și lipire frumusețea emblematică a Timișoarei.
Proiectul s-a bucurat imediat de succes
Timișoara la cutie a fost lansată pentru prima dată ca un produs test în decembrie. La scurt timp după lansare, proiectul s-a bucurat de aprecierea publicului timișorean dar și a celui național și din străinătate. Comenzile au venit din toată țara dar și din SUA, Canada, Germania, Anglia și Luxemburg. Dacă prima cutie este despre cartierul Cetate, pe viitor se vor dezvolta cutii și pentru celelalte cartiere istorice ale Timișoarei dar și pentru ale orașe din România.
Istoria miniaturii se întinde până în antichitate. Pe vremuri, Lucretius a observat că “un lucru mic poate oferi o analogie a lucrurilor mari și poate reda calea cunoașterii”. O miniatură poate dezvolta percepția asupra unor lucruri pe care credem că le cunoaștem, așa cum este în cazul acesta orașul.
Comenzile vor putea fi făcute odată cu lansarea magazinului online. Cei curioși vor putea achiziționa atât setul complet, Timișoara la cutie, cât și componente ale acestuia sub titulatura de Timișoara la plic. Plicul poate să conțină câte o clădire și cartea poștală aferentă, puzzle-ul și cartea poștală, cărțile poștale separat, stickere, etc. Mai multe detalii despre acest nou și inedit proiect puteți afla pe site-ul oficial sau pe pagina oficială de facebook.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.