Salvați Copiii a organizat o dezbatere cu privire la reînceperea școlii. La ea au luat parte specialiști din sănătate, directori de școli, reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor. De asemenea, a participat și ministrul educației Sorin Cîmpeanu și secretarul de stat al Ministerului Educației, Sorin Ion. În cele ce urmează ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă părerile câtorva dintre ei.
În primul rând, începem prin a vă spune că cei de la Ministerul Educației își doresc redeschiderea școlilor. A spus-o chiar Sorin Ion, secretarul de stat care răspunde de învățământul preuniversitar. „Ministerul Educației își dorește reîntoarcerea în bănci a copiilor. Este un fapt și este asumat de domnul ministru. Acolo unde se poate, acolo unde activitatea didactică nu este perturbată de rata de incidență, de cazurile de îmbolnăvire, să ne întoarcem la școală. Și am stabilit deja și prioritățile, zic eu logice. Vorbim întâi de copiii de grădiniță, de ciclul primar și de clasele terminale de la gimnaziu și liceu”, a explicat Sorin Ion.
Părerea profesorului Alexandru Rafila
Unul din medicii prezenți la dezbaterea online a fost medicul Alexandru Rafila. Și el consideră că școlile trebuie să se deschidă. „Trebuie să înceapă școlile ca să poată avea copiii acces la educație. Și mai mult, mai ales pentru copiii mici, din ciclul primar, să aibă totuși șansa să se și dezvolte normal din punct de vedere al dezvoltării psihice. Dacă vreți, să fie integrați social în viitor și să nu îi transformăm în altceva”, spune Alexandru Rafila.
În ceea ce privește riscul de infectare, Alexandru Rafila a prezentat câteva date. „Dacă discutăm de infecția clasică cu coronavirus, pentru că au apărut aceste tulpini mutante, au existat studii relevante ale Organizației Mondiale a Sănătății care demonstrau că transmisibilitatea la copil și de la copil este mult mai mică. Impactul deschiderii școlilor sau funcționării școlilor asupra pandemiei a fost unul diminuat, arată un studiu recent din Belgia. Chiar și în România avem astfel de date. În cele cinci, șase săptămâni când școala a funcționat, sub 1% din numărul cadrelor didactice și ale copiilor s-au îmbolnăvit. Deci nu putem discuta despre probleme serioase chiar dacă poate în România pregătirea școlilor nu a putut să fie peste tot așa de bună în ceea ce privește asigurarea condițiilor”, explică Alexandru Rafila.
Părerea medicului Mihai Craiu
După cum bine știm cu toții, copiii sunt mai imuni la coronavirus, iar chiar dacă se infectează trec printr-o formă ușoară. Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat de ce copiii fac o formă mai ușoară a bolii. „De ce e altfel din punct de vedere medical la copii? Pentru că copiii se luptă cu acest musafir nedorit folosind imunitatea înnăscută, care este mult mai violentă și mai hotărâtă în a controla faza inițială a bolii”, spune medicul.
În încheiere, Mihai Craiu a precizat că speră ca toată lumea să facă ceea ce trebuie pentru ca școala să fie cel mai sigur lor: „Închei spunând, așa cum spunea primarul New York-ului, că sper ca și în România cel mai sigur loc într-o comunitate să fie la școală, dacă vom face cu toții, medici, dascăli ceea ce trebuie pentru a avea o organizare medicală și educațională bună pentru copii”.
Părerea ministrului Educației
Ministrul Educației spune că este nevoie de părerile medicilor specialiști pentru a aprecia corect riscul, avantajele și dezavantajele redeschiderii școlilor. „Ideea pe care am susținut-o și o susțin în continuare este aceea a importanței deschiderii școlilor cu prezență fizică nu numai pentru a intra în normalitatea pe care ne-o dorim cu toții. Sigur, treptat, în urma analizei evoluției epidemiologice. Pentru că acesta este factorul determinant. Alți factori: realitățile din educație, modul în care avansează campania de vaccinare”, spune Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, acesta a prezentat cele trei scenarii după care vor funcționa școlile în cazul redeschiderii lor. „S-a stabilit că discuția pentru deschiderea școlilor în data de 8 februarie, în format fizic, va fi pe 2 februarie. Să nu fie nici prea departe de 8 februarie pentru că în acest fel am putea scăpa evoluții importante din perspectivă sanitară, dar să nu fie nici prea aproape de 8 februarie pentru că în acest fel școlile, profesorii, elevii și părinții n-ar putea să se pregătească pentru deschiderea în format fizic.
În zonele verde, cu rată de infectare sub 1 la mie toate școlile. În zonele din scenariu galben, cu rată de infectare între 1 și 3 la mie învățământul primar și grădinița, plus clasele terminale a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, cei care vor susține examene naționale anul acesta. Iar în scenariul roșu să fie, de asemenea, deschise grădinițele pentru cei mici, învățământul primar pentru clasele I – IV, plus pregătitoare. Până la nivelul de 6 la mie, prag la care știm foarte bine, întreaga localitate intră în carantină. E situație pe care evident niciunul dintre noi nu o dorim, dar ea trebuie să fie luată în calcul”, explică ministrul educației.