Descoperire: Un strămoș al licuricilor a trăit cu circa 100 de milioane de ani în urmă
Licuricii strălucitori pe care îi admirăm vara pe înserate sunt insecte antice, iar dovada vine de la specialiști. Se pare că un strămoș al licuricilor a trăit cu circa 100 de milioane de ani în urmă. Paleontologii au făcut recent descoperirea în Asia. Cum arătau aceștia? Mai multe detalii în continuare.
O echipă de paleontologi din China, Republica Cehă și Marea Britanie a descoperit un exemplar de insectă despre care se crede că este un strămoș al licuricilor, a anunțat Institutul de Geologie și Paleontologie din Nanjing din cadrul Academiei de Științe din China, relatează Xinhua. Descoperirea a avut loc în Myanmar.
Insecta, numită Cretophengodidae, a fost descoperită într-un chihlimbar din Myanmar și are o vechime de aproximativ 99 de milioane de ani, datând astfel din epoca de aur a dinozaurilor, potrivit agerpres.ro.
Echipa de oameni de știință a studiat peste 20.000 de fosile în chihlimbar și a găsit un exemplar de sex masculin bine conservat.
Conform constatărilor, insecta măsura aproximativ 7 milimetri lungime și avea ochi mai mari și un corp mai moale în comparație cu licuricii din prezent.
Paleontologii sunt de părere că bioluminiscența s-a dezvoltat inițial la larvele moi și vulnerabile de insecte, ca mecanism de apărare pentru îndepărtarea prădătorilor. În prezent, capacitatea acestor insecte de a emite lumină este utilizată pentru reproducere.
Studiul a fost publicat în jurnalul științific Proceedings of the Royal Society B.
Ce știm despre licurici?
Licuricii sunt o familie de insecte cu peste 2.000 de specii. E aproape de la sine înțeles că, fiind așa numeroase speciile, ele sunt răspândite pe tot globul. Cu o excepție – Antarctica. Acolo este prea frig pentru micile gâze care nu depășesc 1,5 cm lungime. Când nu luminează, de obicei, licuricii sunt negri sau maro, corpurile fiind alungite și destul de fragile spre deosebire de celelalte tipuri de gândaci. Dacă îi vedeți, seara, vă sfătuim să îi luați în mână cu mare grijă, pentru a nu-i strivi. Iar apoi, dați-le drumul, să trăiască în mediul lor.
ŞTIRI PENTRU COPIIvă ține la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți săptămânal rubrica noastră despre meserii cool pentru a învăța ceva nou.