EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Dacă tăceai filosof rămâneai
EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Dacă tăceai filosof rămâneai. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. Deseori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „dacă tăceai filosof rămâneai”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Această expresie o auzim aproape de fiecare dată când spunem o prostie. Se spune că oamenii mai inteligenți sunt mai tăcuți. Expresia „dacă tăceai filosof rămâneai” se referă la oamenii care par destepți, însă atunci cand deschid gura spun numai prostii. Desigur, poate fi o simplă greșeală, iar dacă nu greșești, nu înveți.
Se pare însă că expresia a existat și provine dintr-o scriere antică, intitulată „Mângâierile filozofiei”, semnată de către filozoful roman Boethius, care a trăit între 477 și 524, relatează Shtiu.ro.
Boethius
Anicius Manlius Torquatus Severinus Boethius a fost un învățat, filozof și om de stat din secolul al VI-lea, ultim reprezentant al culturii romane din antichitatea târzie, făcând trecerea către Scolastica Evului Mediu.
Boethius, care era de asemenea și senator și ulterior consul, a făcut niște afirmații care nu au fost pe placul conducătorului Romei din acea perioadă. Ca urmare a acestui incident, Boethius a fost întemnițat și astfel și-a încheiat practic cariera de filozof. Astfel a apărut expresia „dacă tăcea, filozof rămânea”, care în forma sa originală sună așa: „si tacuisses, philosophus mansisses”, relatează Shtiu.ro.
Dicționar
Carieră: profesie, ocupație; domeniu de activitate; timp cât cineva lucrează într-un anumit domeniu;