Un remediu minune: Jocurile video alină durerea copiilor bolnavi de cancer
Copiii bolnavi au în permanență nevoie să uite de probleme și de faptul că nu mai pot face anumite activități. În urma unui studiu recent realizat s-a descoperit că jocurile video alină durerea copiilor bolnavi de cancer. Iată mai multe detalii.
Durerea copiilor care suferă de cancer este insuportabilă. Un ultim studiu susține că jocurile video reduc administrarea de morfină cu până la 20% la copiii grav bolnavi. Experții explică faptul că rezultatele ar putea fi aplicate altor minori cu boli maligne.
Un studiu pentru binele tuturor
Spitalul de la Paz și Fundația Juegaterapia au realizat un studiu pentru a căuta metode de a le reduce durerea acestor copii. Lucrarea a fost publicată în Journal of Medical Internet Research. Aceasta este prima investigație de acest tip.
”Jocurile video ar putea fi incluse ca analgezice non-farmacologice în mucoza oncologică pediatrică și, prin urmare, ar putea face parte din protocolul de îngrijire a sănătății pentru acești pacienți”. În această investigație, s-a observat o scădere cu 20% a administrării de morfină la acești mici eroi. De asemenea, a apărut și o creștere de 14% a tonusului parasimpatic, responsabili în mare măsură de recuperarea organismului, favorizând astfel vindecarea”, spun experții.
Studiul a fost realizat în mod specific într-un grup de copii (20 în total, 11 fete și nouă băieți care au fost evaluați în anii 2016 și 2017). Acești copii au fost diagnosticați cu forme maligne de cancer și au suferit cel puțin o complicație la chimioterapie, ceea ce se întâmplă în unele cazuri”, spune Mario Alonso Puig, unul dintre principalii autori, specialist în chirurgie generală și digestivă și Patron de Onoare al Fundației Juegaterapia.
”Mi se pare fascinant. Jocurile activează până la 14% din complexul vagal, o parte importantă a sistemului nervos”. Acestă parte este responsabilă cu vitalitatea, recuperarea și reînnoirea organismului. Este demonstrat că îmbunătățește sistemul de apărare, sistemul cardiovascular. Cu alte cuvinte, îmbunătățește în mod logic sănătatea acestor copii, deși încă nu am reușit să detectăm consecințele finale ale acestei activări ”.
Medicii sunt de părere că această metodă ar trebui introdusă în schema de tratament a oricărui copil bolnav.
Tonus parasimtomatic: cel care controlează funcțiile și acțiunile involuntare. Nervii care îl compun se nasc în creier, formând parte din nervii cranieni oculomotori, faciali, glosofaringieni și vagi