O grădină zoologică a salvat de la dispariție cea mai rară specie de țestoase
O echipă de la grădina zoologică a devenit recent un erou al animalelor. Aflați cum a salvat aceasta de la dispariție cea mai rară specie de țestoase.
Terrapinul nordic de râu este cea mai rară specie de țestoase din lume. La origini, Terrapinul este o țestoasă comună care trăiește în apele din India, Bangladesh și Myanmar. Totuși, faptul că este considerat o delicateță locală l-a făcut să fie vânat până au mai rămas doar câteva exemplare în captivitate.
Proiectul de conservare a durat 10 ani
Acum 10 ani, o echipă a grădinii zoologice Schönbrunn din Viena a lansat alături de Departamentul Forestier al Bangladeshului și de diferite grupuri conservaționiste un proiect pentru a reintroduce cu succes terrapinii în pădurile de mangrove din Sundabans, India. Proiectul a început atunci când Rupali Ghosh, un conservaționist local, a cumpărat de la braconieri tot stocul de țestoase. Acestea urmau să fie omorâte și mâncate.
În mod tradițional, femelele sunt cele mai apreciate pentru carnea lor. Un pescar poate să câștige până la 365 de dolari pentru un exemplar, dublu față de venitul mediu a unei persoane din Bangladesh. “De obicei sunt ținute drept talisman în bălțile satelor. Braconierii pot câștiga de trei ori acea sumă vânzând carnea și carapacele pe piața neagră” a declarat pentru weforum.org Doris Preininger, liderul proiectului.
Se crede despre terrapini că trăiesc până la 100 de ani. Drăguțele țestoase ajung la maturitate să aibă o lungime de 60 de centimetri și cântăresc până la 20 de kilograme. Din cauza faptului că sunt pe cale de dispariție, terapinii sunt protejați de convenția asupra comerțului internațional cu specii sălbatice de faună și floră.
Pe data de 13 ianuarie, proiectul a produs 250 de pui ieșiți cu succes din ouă. Evenimentul a avut loc în Parcul Național Bhawal. Când țestoasele vor fi destul de mature, acestea vor fi duse pe coastă și vor fi eliberate.
Braconierii au devenit gardienii țestoaselor
Odată ajunși în sălbăticie, terrapinii vor avea de-a face cu un alt prădător pe cale de dispariție. Parcul Național Sundarbans este casa celei mai mari populații de tigrii bengalezi din lume.
Totuși, în ajutorul lor vin exact oamenii de la care nu v-ați aștepta. Pescarii locali, care pe vremuri vânau țestoasele de apă dulce, au fost angajați pentru a le proteja. Ei fac parte din echipa care a participat activ la proiectul de conservare a speciei.
Nu vă gândiți, însă, că situația este ideală. Terrapinii încă sunt vânați de pescarii veniți din exterior. Chiar și în zonele private, ei sunt încă în pericol.
“Avem doar opt femele deoarece sunt foarte scumpe. Au existat cazuri în care diferiți indivizi au intrat cu forța în zonele noastre de conservare. Ba chiar, unul dintre gardieni a fost bătut atunci când încerca să îi oprească” a declarat AGJ Morsched, managerul centrului de conservare.
Vestea bună este că terrapinii eliberați au început să se îngrașe. Asta înseamnă că reușesc să se hrănească fără probleme. De asemenea, mai mulți pui au fost observați de oamenii de știință, lucru ce arată că țestoasele reușesc să se înmulțească în sălbăticie. Cine știe, poate în viitor vor redeveni la fel de comuni precum erau pe vremuri.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.