Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În județul Buzău, în apropierea satului Terca, se poate observa un fenomen rar și de-a dreptul spectaculos. Vorbim despre focurile vii sau, cum mai sunt numite, flăcările eterne. Partea interesantă la aceste focuri este că nu le aprinde nimeni. Adică nimeni nu aduce lemne și chibrituri pentru a face foc. Ele sunt de-a dreptul vii.
Există totuși o explicație pentru aceste flăcări care ard așa, fără a face noi, oamenii, nimic. Sursa flăcărilor este metanul care ajunge la suprafață în mod natural. Asta după ce face o călătorie de la peste 3 km adâncime, se arată pe Ținutul Buzăului. Până să ajungeți să vedeți focurile vii veți avea de urcat, vă veți bucura de peisaje și veți asculta multe povești legate de aceste focuri.
Focurile vii din județul Vrancea
Mai există în România un loc unde puteți vedea focuri vii. Este vorba despre satul Andreiașu de Jos din județul Vrancea. Conform travelminit.ro, acesta este cel mai mare câmp de focuri vii din țară. Atât din punct de vedere al suprafeței, care are 12 hectare, cât și din punct de vedere al debitului de gaze din subsolul Munților Vrancei, 50 de tone pe an.
Zona Vrancei este una seismică, iar localnicii spun că focurile vii îi anunță cumva când se apropie să vină un cutremur. Focurile vii au o dimensiune de 50 cm în mod normal, iar în timpul cutremurelor depășesc chiar doi metri. În anul 1973, la Andreiașu de Jos a fost înființată chiar o rezervație naturală, iar zona „Focul viu” a fost declarată arie protejată de interes național.
Dicționar
Metan: gaz din grupa hidrocarburilor, fără culoare și fără miros, care arde în aer cu flacără albăstruie și care se formează din materia organică în descompunere;