În cursul anului trecut a fost demarată campania „Zilele antidrog. Spune NU!”. Campania a fost realizată de ȘTIRI PENTRU COPII în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș. Scopul campaniei a fost de prevenire și informare cu privire la substanțele periculoase pe care le pot consuma tinerii. Anul acesta însă, accentul se pune pe părinți și familie.
Iubirea este antidotul oricărei adicții
„Familia joacă un rol mult mai important în experimentarea și consumul de droguri al copilului decât suntem uneori dispuși să recunoaștem. Copiii n-au fost niciodată adulți. Adulții au fost cu toții, cândva, copii. Fiecare adult mai păstrează încă în suflet, în memoria lui afectivă, nu ceea ce i s-a întâmplat sau cum a rezolvat niște probleme, ci felul în care s-a simțit în anumite situații şi cum a văzut lumea când era copil. Familia exercită un puternic impact emoțional asupra individului. Atât de puternică este această influență încât disfuncțiile individului sunt adesea o reflectare a disfuncțiilor familiei – copilul este de foarte multe ori „țapul ispășitor”, este „simptomul familiei” .
Nu există o familie perfectă. Nu avem părinți perfecți, nu suntem perfecți, nu ne căsătorim cu o persoană perfectă și nici nu avem copii perfecți. Avem reclamații unii de la alții. Ne dezamăgim reciproc.
Dar fără iertare, fără împlinirea nevoilor emoționale și în absența conectării cu cei de lângă noi, adicția rămâne o poartă deschisă pentru copiii noștri. Opusul dependenței nu este abstinența, este legătura cu alți oameni. Iubirea este antidotul oricărei adicții”, se arată în mesajul organizației.
Scopul proiectului
„Scopul proiectului este creşterea influenţei factorilor familiali de protecţie, precum şi scăderea factorilor de risc faţă de consumul de tutun, alcool şi droguri la pre-adolescenţi și adolescenți (tineri cu vârsta între 13 – 18 ani ), prin intervenţii active în familie”, a declarat Mariana Iridon, psiholog și coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.
Printre obiectivele proiectului se numără și creşterea nivelului de sensibilizare şi responsabilizare a familiilor, în vederea oferirii de modele pozitive copiilor, în cadrul programelor de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele consumului de droguri.
Proiectul îşi propune să consolideze legăturile afective dintre membrii familiei (părinte-copil, părinte-părinte, copil-copil), precum şi pe cele dintre aceştia şi şcoală.
Beneficiarii proiectului sunt 2 instituții școlare selecționate, în prima etapă a proiectului. Ulterior, în situația în care lucrurile sunt funcționale, în partea a doua a semestrului II, se va multiplica proiectul și la alte instituții școlare din județul Timiș. De asemenea, vor fi implicați și părinții elevilor din clasele VII – XI, de la nivelul instituțiilor selecționat.
Dicționar
Disfuncție: tulburare a funcției unui organ, aparat sau sistem;