Terapia cu câini poate ajuta copiii cu tulburări cognitive
Câinele este cel mai bun prieten al omului, animalul care îți bucură ziua când dă din coadă și partenerul de joacă potrivit. Câinele este atât de devotat stăpânului încât a ajuns să fie folosit şi în medicină. Terapia cu câini poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu tulburări cognitive. Mai multe detalii în continuare.
Programul ”Cuatro patas de apoyo Covid-19” (Patru picioare de sprijin Covid-19) de la spitalul 12 Octombrie din Madrid realizat alături de fundația Yaracán, caută să ”activeze emoțional” pacienții și să îi ajute la îmbunătățirea abilităților neurocognitive.
Copiii îşi programează o întâlnire pe calendarele lor prin Zoom. Acolo împărtășesc o oră de joc cu prietenii canini precum Harley, Area, Ron și Max. Alături de patrupede se află o echipă de experți profesioniști în terapia asistată cu câini.
Programul de sprijin ”Cuatro patas de apoyo Covid-19 efectuează intervenții asistate de câini din septembrie 2020. Programul răspunde nevoilor micuților pacienți cu leziuni neurologice. Programul va dura până vara viitoare, cel târziu şi este organizat într-o serie de ateliere online săptămânale pentru pacienți.
Legătura specială dintre animale şi om
Legătura emoțională care se stabilește între ei este fundamentală. ”Animalele, și mai ales câinii, au capacitatea de a transmite emoții și de a ajunge acolo unde nu am ajuns prin alte metode. Acele emoții fac copilul să fie motivat și receptiv la terapie ”, afirmă dr. Berta Zamora, neuropsiholog pediatric la 12 Octombrie și responsabilă pentru coordonarea programului și evaluarea.
Programul se bazează pe ideea că această interacțiune în timp real cu animalele generează o activare emoțională pozitivă. Acest contact crește motivația, atenția și exprimarea emoțiilor. Terapia cu câine promovează un control și o gestionare mai bună a anxietății și senzației de frică la acești pacienți.”
”Când suntem în contact cu ei, există o reducere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și secretăm endorfină și oxitocină (hormonul dragostei)”, explică Begoña Morenza, fondator al Yaracán.
Copiii învață despre autocontrol și impulsivitate. ”Un copil cu tulburări neurocognitive obosește repede pentru că stă concentrat. Câinele reușește ca această oboseală să nu apară atât de curând. Atunci când un copil este fericit nu există oboseală.”
Terapie pentru toți
Într-una din sesiunile din decembrie copiii au scris scrisorii. Micuții și dresorii au redactat scrisori și în numele celor necuvântătoare. Practic “au ajutat cățeii să scrie scrisoarea către magi cu lăbuța, pentru a primi jucării canine. La rândul lor copiii au răspuns la întrebările terapeuților lor legate de obiectele pe care le-au văzut pe ecran (pomi de Crăciun, șosete roșii, Moș Crăciun, artificii etc.), câte au apărut, de ce culoare … și chiar le-au asociat cu experiențe proprii.
Acest tratament a fost aplicat și pe persoane adulte cu demențe și Alzheimer. ”Nu și-au amintit ce au luat la micul-dejun, dar și-au amintit numele câinilor sau ce gesturi trebuiau făcute pentru a-i face să stea sau să se întindă ”, argumentează Morenza.
Restricțiile pandemiei au influențat și patrupedele. Echipa Yaracán trebuia să-i învețe să privească ecranul și să fie conștienți de prezența copiilor. Toți pacienții și animalele s-au adaptat repede.
Irene este o pacientă fidelă a acestui program. ”Noi acum, o vedem foarte bine pe Irene. Este adevărat că ne aflăm într-o perioadă foarte proastă pentru umanitate. Închiderea școlii a reprezentat un eșec pentru ei. Copiii au trecut de la a avea școală, viață socială și terapii față în față la a nu avea nimic. Toate s-au adunat. Bucuria pe care o are cu câinii nu se compară cu alte lucruri”, spune Monica, mama unei paciente.