Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Socotra, bijuteria Mării Arabiei
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai sunt și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi discutăm despre Socotra, bijuteria Mării Arabiei.
Pe Pământ există sute de mii de specii de plante și de animale. Deși multe sunt înrudite între ele, există și situații în care în unele locuri se dezvoltă ființe complet unice. Aflați în continuare mai multe despre Socotra, bijuteria Mării Arabiei care este cunoscută pentru flora și fauna complet ieșite din comun.
Pe insulă se află aproximativ 700 de specii unice în lume
Socotra este o insulă situată în Marea Arabiei la aproximativ 350 de kilometri de coasta Yemenului. Deși politic aceasta aparține de Yemen, geografic vorbind Socotra face parte din Africa. Pe insulă locuiesc aproximativ 60.000 de persoane iar capitala și cel mai mare oraș este Hadibu care are o populație de aproximativ 8.500 de persoane.
Fiind absolut izolată de restul lumii, de-a lungul timpului în Socotra au evoluat neașteptat o mulțime de specii de plante unice pe Pământ. Din acest motiv țara este considerată bijuteria Mării Arabiei. În anul 1990, o echipă din cadrul Națiunilor Unite a făcut o cercetare asupra florei și faunei de pe insulă. Cercetătorii au descoperit că în Socotra se află aproximativ 700 de specii endemice, adică specii care nu mai pot fi găsite niciunde altundeva. Doar Noua Zeelandă, Hawaii, Noua Caledonie și Insulele Galapagos prezintă valori mai impresionante.
Căldura înăbușitoare și izolarea geografică sunt principalul motiv pentru care insula și-a dezvoltat o floră atât de bizară. Una dintre cele mai cunoscute plante din Socotra este Copacul Dragonului. Acest copac are o formă de-a dreptul ciudată, asemănătoare unei umbrele.
Pe lângă plantele venite parcă din filme S.F., pe insulă mai trăiesc și numeroase specii de animale unice în lume. Printre acestea se numără o specie de mamifer, șase specii de păsări și 31 de specii de reptile, ultimele fiind principalele animale din Socotra. Din păcate, pisicile aduse pe insulă pun în pericol de dispariție speciile de păsări.
Islamul este religia oficială
Majoritatea locuitorilor sunt nativi ai insulei. Asta înseamnă că aceștia locuiesc în Socotra deja de mii de ani. Totuși, la origine, ei provin din Arabia de Sud. Până în anul 52 î.Hr. oamenii aveau propria religie. Se crede despre apostolul Toma că, în drumul său pentru a evangheliza India a oprit și în Socotra. După acest eveniment, religia principală a insulei a devenit creștinismul.
În secolul al XVI-lea sultanatul Mahra a cucerit insula și a introdus Islamul. Cuceritorii au ordonat, tot în acea perioadă, ca toate monumentele și bisericile creștine să fie distruse. În prezent, pe insulă mai pot fi găsite diferite câteva inscripții creștine din secolul I, câteva morminte creștine și câteva ruine.
Pe insulă nu există hoteluri
Principalele ocupații ale oamenilor de pe insulă sunt pescuitul și agricultura. Musonii fac ca Socotra să fie inaccesibilă începând din iunie și până în septembrie, în fiecare an.
Aeroportul din Socotra a fost construit în anul 1999. Acesta a conectat insula cu restul lumii. Înainte de construirea aeroportului, insula putea fi vizitată doar cu ajutorul unui vapor de marfă. Perioada ideală de a vizita Socotra este între octombrie și aprilie. În celelalte luni au loc ploi torențiale iar insula este lovită de musoni, acest lucru punând viața turiștilor în pericol. Deși insulei îi lipsesc hotelurile, există câteva locații unde turiștii se pot caza. Din păcate războiul civil din Yemen care a început în anul 2015 a avut un impact puternic asupra turismului, Yemen fiind singurul loc de unde plecau avioanele spre insulă. Până în 2014, Socotra era vizitată de aproximativ 1.000 de turiști pe an.
Curiozități despre Socotra
Socotra a fost introdusă în anul 2008 în patrimoniul UNESCO, astfel devenind o zonă protejată.
Socotra era un punct de comerț în antichitate. Roma, Grecia și Egiptul cumpărau de pe insulă plante medicinale, esențe și “sângele dragonului”, rășina Copacului Dragonului care era folosită pentru a crea vopsea și în scopuri medicinale.
Originea numelui este încă neclară pentru istorici. În Arabă, denumirea înseamnă “piața sângelui dragonului” iar în sanscrită “insula fericirii”
Primul drum asfaltat a fost construit în anul 2006. Pe insulă există un număr foarte mic de drumuri, ele punând în pericol mediul înconjurător.
Bicicleta este principalul mijloc de transport de pe insulă. De asemenea, mai sunt folosite și microbuze.