Ziua Culturii Naționale. Cum sărbătorim? Astăzi sărbătorim împreună Ziua Culturii Naționale. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale. Aceasta reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu. Aflați ce se întâmplă astăzi de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională. Aceasta are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta, și efortul academic. În data de 15 ianuarie 1850 s-a născut Mihai Eminescu. Acesta a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Așadar, haideți să aflăm împreună cum putem sărbători astăzi Ziua Culturii Naționale.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 15-17 ianuarie 2021 la o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, pentru a marca împreună cei 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.
În cadrul acestui eveniment vor vorbi conf.univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, academicianul Georgeta Stoica, pianista Sînziana Mircea, cea care a lansat în luna decembrie primul album realizat de Electrecord de un pianist român în calitate de interpret și compozitor, după mai bine de 30 de ani. Alocuțiunile vor avea loc pe platforma zoom.
Evenimentul din Sala Victor Ion Popa va cuprinde și un recital de muzică și poezie susținut de scriitorii Olga Delia Mateescu, Cristian Pavel, Dorin Croitor, Silvana Andrada Tcacenco, Valentin Irimia, Gabriela Tănase, Ioan Rațiu, Ramona Müller, Gabriel Dinu, Ileana Popescu Bâldea, Tudor Gheorghe Calotescu, Irina Munteanu, Radu Mihai, Ioana Crăciunescu, Dan Ion Marta și de muzicienii Sabrina Diacov, Tudor Niculescu Mizil, Dan Vasilescu. Moderatorul momentului va fi poeta Liliana Popa. De asemenea, actorii Simona Mihăescu și Nae Alexandru vor recita din lirica eminesciană.
În perioada 15-17 ianuarie, iubitorii de cărți sunt invitați în Foaierul Victor Ion Popa la un târg ce le este dedicat. În cadrul târgului le vor fi prezente editurile Nemira, Coresi, Semne, Integral.
Nu i-am uitat nici pe cei mici. Pentru ei, în ziua de 16 ianuarie, de la ora 11.00, organizăm Ateliere pentru copii și părinți de bricolaj, povești și poezie. Atelierele vor avea loc în Sala de sticlă.
15 ianuarie, ora 11:00
Univ. Dr. Paula Popoiu, Manager, Muzeul Național al Satului ”DimitrieGusti” – Platforma Zoom
Georgeta Stoica – Platforma Zoom
Pianista Sinziana Mircea- Platforma Zoom
Link –https://zoom.us/j/99046126847?pwd=K3d3dWo5Y0ZXaFVEdDZ3dEY5MFBtdz09
15 ianuarie, ora 12.00
Cenaclul Muzeului Satului – Sala Victor Ion Popa
Scriitorii: Olga Delia Mateescu, Cristian Pavel, Dorin Croitor, Silvana Andrada Tcacenco, Valentin Irimia, Gabriela Tănase, Ioan Rațiu, Ramona Müller, Gabriel Dinu, Ileana Popescu Bâldea, Tudor Gheorghe Calotescu, Irina Munteanu, Radu Mihai
Moderator: Liliana Popa
Muzică folk: Sabrina Diacov, Tudor Niculescu Mizil, Dan Vasilescu
15 ianuarie, ora 12.30
Din lirica eminesciană cu actorii Simona Mihăescu, Nae Alexandru – Sala Victor Ion Popa – Proiecție video în sală și postare Facebook – https://www.facebook.com/muzeulsatului
16 ianuarie, ora 11.00
Ateliere pentru copii și părinți de bricolaj, povești și poezie – Sala de sticlă, Șos. Kiseleff nr. 30
Participare pe baza biletului de intrare în muzeu și cu înscriere prealabilă la – relatii.publice@muzeul-satului.ro
15 – 17 ianuarie, orele 10.00 – 16.00
Carte frumoasă, cinste cui te-a scris – Târg de carte cu participarea editurilor Nemira, Coresi, Semne, Integral – Foaier Victor Ion Popa, Șos. Kiseleff, nr. 30
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici să descopere natura participând la ateliere online interactive dedicate viețuitoarelor din Delta Dunării. Copiii vor identifica, prin intermediul unei prezentări interactive, tipuri de medii de viață și grupe de animale ce pot fi întâlnite în deltă. Se vor familiariza cu noțiuni despre deltă, în general, și cu câteva caracteristici ale Deltei Dunării în mod particular.
Întâlnirile online, la care pot participa copii cu vârste între 6 și 10 ani, se vor desfășura pe platforma ZOOM începând cu orele 10.00 și 12.00.
Proiectul „Descoperă natura!”, din care fac parte atelierele online „Delta Dunării”, cuprinde teme și activități menite să satisfacă nevoia de cunoaștere și de învățare a copiilor. De asemenea, proiectul surprinde aspecte din medii naturale de viață ce se regăsesc în dioramele muzeului.
Înscrierea copiilor se face pe aici. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile (maximum 20/atelier).
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Mureș și Biblioteca Judeţeană Mureş, organizează un eveniment special. În 15 ianuarie se vor aduce omagii poetului Mihai Eminescu, la 171 de ani de la naşterea sa. Evenimentul va avea loc la ora 12.30.
Evenimentul, desfăşurat sub genericul „LA STEAUA…”, coordonat de inspectorul şcolar pentru Limba şi Literatura Română – prof. dr. Maria Kozak, va debuta la ora 12.00 cu o slujbă de pomenire. Aceasta va avea loc la Biserica de Lemn „Sf. Arhanghel Mihail”, locul unde, în iunie 1866, a poposit Poetul în drumul său spre Blaj.
La ora 12.30 se va depune ghirlanda de flori la Statuia Poetului din parcul Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş va oferi Placheta Eminescu şi Diploma de Excelenţă Culturală unor personalităţi care susţin cu profesionalism şi implicare actul cultural autentic. Printre aceștia se numără cercetătorul științific, istoric Mariana Ploieșteanu, prof. univ. dr. Carmen Mihăescu (Universitatea de Arte din Târgu-Mureş) și preotului dr. Nicolae Șincan.
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii, sub patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, o nouă ediție a evenimentului „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.
Evenimentul va debuta vineri, la ora 18.00, cu mesajul Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu. După mesajul ministrului, publicul va putea urmări o proiecție de tip videomapping pe Turnul Central al Palatului Culturii. Va fi un spectacol vizual ce include proiecții ale unor cunoscute versuri din creația eminesciană.
De asemenea, iubitorii de muzică vor regăsi pe pagina de Facebook a Palatului Culturii din Iași, precum și pe ecranele tv disponibile în interiorul Palatului Culturii, Recitalul online al clasei de Canto și Muzică de cameră, în care elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, sub coordonarea prof. dr. Daniela Ciocoiu, vor interpreta lied-uri pe versurile marelui poet, muzica aparținând compozitorilor Nicolae Bretan, Diamandi Gheciu, Vasile Popovici și Eugen Doga. Înregistrările au avut loc în Sala „Henri Coandă” de la Palatul Culturii, special pentru acest eveniment.
În aceeași zi, va avea loc lansarea atelierelor de scriere creativă „Eminescu peste generații”, desfășurate în cadrul Atelierelor DICE (Distractiv – Interactiv – Creativ – Educativ) de la Palatul Culturii, propunând un nou format, în cadrul căruia participanții, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, vor fi invitați, timp de o oră, la un periplu în opera marelui scriitor, o probă de receptare a poeziei de către generația foarte tânără, dar și la exerciții aplicate care vizează conceperea unui poem, în stilul specific poetului național. Programările pentru participarea la acest atelier se pot face pe adresa contact@palatulculturii.ro.
Așadar, voi cum veți sărbători Ziua Culturii Naționale?
Lied: compoziție muzicală (vocală) cu caracter liric, cu acompaniament muzical (de obicei la pian);
Postum: care se acordă, se atribuie sau se recunoaște cuiva după moarte;
Sursa foto Institutul Național al Patrimoniului