Arheologii au descoperit un templu al zeiței Afrodita vechi de 2.500 de ani
Arheologii, împreună cu o echipă de oameni de știință, au descoperit un templu al zeiței Afrodita. Acesta este vechi de 2.500 de ani și a fost descoperit în peninsula Urla din vestul Turciei. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Cel care conduce studiile este Elif Koparal, profesor la Universitatea de Arte Plastice Mimar Sinan. Aproximativ 35 de așezări preistorice au fost descoperite în timpul studiilor pe o suprafață de aproximativ 1.600 de kilometri pătrați. Dintre acestea, 16 așezări se pare că aparțin perioadei neolitice.
În regiune au fost găsite și elemente de peisaj, inclusiv zone sacre, tumuli, poteci, terase, sate și ferme folosite în antichitate. De asemenea, în timpul cercetării au fost obținute informații despre relațiile economice și sociale ale oamenilor care au locuit în regiune, a căror istorie datează din anii 6.000 î.Hr.
Elif Koparal a spus că anchetele din zonă au început în 2006. Templul este o descoperire interesantă, iar ruinele sale sunt foarte impresionante. „Este un templu rural. Afrodita era un cult foarte frecvent la acea vreme. Descoperirile pe care le avem indică faptul că există Templul Afroditei în această regiune. Nu este obișnuit să găsești un templu în timpul unui sondaj de suprafață. Zona nu era la îndemână cu mașina. Se poate ajunge cu o plimbare de o oră și jumătate”, explică profesorul Elif Koparal, conform Hurriyet Daily News.
De unde știu că e un templu al zeiței Afrodita?
Afrodita este considerată, în mitologia greacă, ca fiind zeița frumuseții și a iubirii. Dovada faptului că în peninsula turcă chiar a existat un templu al zeiței Afrodita este o statuie. „Am găsit o piesă de statuie a unei femei pe podea și apoi o figură de cap feminin din teracotă. Din concluzii, am înțeles că trebuie să fi existat o zonă de cult în regiune. Pe măsură ce scanam publicațiile epigrafice, am înțeles că cel mai probabil era Templul Afroditei”, a mai spus Koparal, conform aceleași surse.
Dicționar
Neolitic: perioadă din istoria omenirii care a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăriei; epoca pietrei lustruite;
Tumul: movilă artificială, conică sau piramidală, din pământ sau din piatră, pe care unele popoare din Antichitate o înălțau deasupra mormintelor;
Epigrafie: disciplină auxiliară a istoriei care se ocupă cu descifrarea și cu interpretarea inscripțiilor vechi, făcute de obicei pe piatră, metal, lemn.