Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Fossa, cel mai mare carnivor din Madagascar
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre Fossa, cel mai mare carnivor din Madagascar.
Are bot de câine, gheare de pisică și se crede că face parte din familia mangustelor. E o ciudățenie. Oamenii de știință se tot chinuie să clasifice acesta animal. Și știți ce e special la el? E cel mai mare prădător din Madagascar. Exact! Mănâncă… alte animale.
Vânează orice și nimeni nu poate să o oprească
Fossa este un animal unic în pădurile din Madagascar, o insulă africană din Oceanul Indian. Cel mai mare carnivor din Madagascar poate ajunge până la o lungime de aproape doi metri, de la nas până la vârful cozii, și la o greutate de 12 kilograme.
Ciudatul animal este prădătorul de top de pe insulă. Acesta se hrănește cu lemuri, porci sălbatici și șoricei. Adevărul este că Fossa se hrănește, de fapt, cu tot ce prinde. Nimeni nu poate să o oprească. Vă întrebați, probabil, cum reușește să vâneze fiecare animal de pe insulă.
Coada îi oferă o agilitate incredibilă
Avantajul principal al mamiferului este coada sa care îi oferă o agilitate incredibilă. Aceasta îi permite să se deplaseze foarte ușor printre crengile copacilor, făcând-o să prindă orice pradă. Datorită cozii, Fossa este atât de agilă încât până și oamenii de știință au probleme în a o putea observa în natură. Nu cred că v-ați dori să vă întâlniți noaptea cu ea.
Este activă în timpul nopții
Deși nu este o felină, Fossa are foarte multe trăsături asemănătoare lor, în special colții înfricoșători și ghearele retractabile. Blana sa are o culoare maronie roșiatică, iar botul este similar cu cel al unui câine.
Interesantul mamifer duce o viață solitară, adică singuratică. Majoritatea timpul și-l petrece cocoțat în copaci sau pe pământ. Perioada nopții este momentul în care este cel mai activ. Anual, femelele dau naștere la 2 – 4 pui, aceștia maturizându-se la vârsta de trei ani. Până la maturizare, puii trăiesc alături de mamă.
Din păcate, Fossa sunt amenințate de tăierile de păduri. A mai rămas doar 10% din suprafața inițială a pădurilor din Madagascar, păduri care îi servesc drept casă frumosului animal.
Curiozități despre Fossa
Până în prezent, clasificarea ciudatului animal le-a dat bătaie de cap oamenilor de știință. Fossa prezintă similarități cu trei familii diferite: Herpestidae (mangusta), Viverridae (civetele) și Felidae (felinele). Studii recente arată, însă, că Fossa face parte din familia Eupleridae, o familie de animale carnivore specifice Madagascarului.
Deși sunt animale singuratice, în anul 2009, un grup de oameni de știință au observat trei masculi care cooperau pentru a vâna. După ce și-au prins prada, aceștia au împărțit-o frățește. Cercetătorii cred că acest comportament a rămas de acum zeci de mii de ani, pe când lemurii din Madagascar aveau dimensiuni mult mai mari, iar Fossa erau nevoite să lucreze împreună.
Fossa comunică între ele prin mirosuri. Acestea își marchează teritoriul folosindu-se de o secreție a unei glande de pe piept. De asemenea, prin miros, animalele își dau seama dacă o Fossa este iritată sau înspăimântată.
Femelele Fossa devin masculi pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru este unic și se întâmplă în timpul adolescenței. Clitorisul se mărește și se întărește, devenind foarte similar cu organul genital al masculilor. Deși scopul acestei scurte transformări nu este, încă, clar, cercetătorii sunt de părere că este o formă de protejare împotriva masculilor și a femelelor teritoriale.
Pentru mai multe articole interesante și invitații la evenimente vizitați site-ul ȘTIRI PENTRU COPII.